Polaków nakarmią i napoją roboty

Kucharz, kelner czy barman z czipem zamiast mózgu? To nie science fiction, już teraz inteligentne maszyny odważnie zaglądają do barów i restauracji nad Wisłą.

Publikacja: 23.05.2022 23:19

Z drinkami serwowanymi przez robota obdarzonego sztuczną inteligencją kojarzy się scena z filmu „Pas

Z drinkami serwowanymi przez robota obdarzonego sztuczną inteligencją kojarzy się scena z filmu „Pasażerowie”. Barma-bot pracuje na statku kosmicznym transportującym Ziemian na inną planetę

Foto: mat. pras.

Rewolucja w gastronomii właśnie ruszyła, a jej efekty widoczne będą wkrótce również w naszym kraju. Automatyzacja tego biznesu idzie pełną parą i ma być nie tylko sposobem na optymalizację działalności, dla której ostatnie pandemiczne lata nie były zbyt łaskawe, ale też odpowiedzią na problem braku rąk do pracy w tym sektorze. W zastępowanie barmanów, kucharzy, kelnerów czy dostawców jedzenia maszynami napędzanymi sztuczną inteligencją swój udział mają polskie startupy.

Pozostało 90% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Materiał Partnera
Banki w erze robotów
Roboty
Najdelikatniejszy robot na świecie. Wciąż szukają dla niego nazwy
Roboty
FedEx rezygnuje z autonomicznych robotów dostawczych. Koniec z robo-kurierami?
Roboty
Zapomnij o napiwku. Uber do dostaw wykorzysta roboty
Roboty
Okręty widmo zasilą amerykańską armię