Finowie stworzyli kawę w laboratorium. Tradycyjni producenci mają problem?

Kawa z hodowanych w laboratorium komórek roślinnych mogłaby smakować równie dobrze, jak ta z konwencjonalnych hodowli – wynika z badań opublikowanych w branżowym magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Publikacja: 14.12.2023 18:28

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak s

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak samo jak kawa z upraw naturalnych

Foto: Bloomberg

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Według przewidywań Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w sezonie 2023/2024 zostanie wyprodukowanych ponad 10 mln ton ziaren kawy. Jednak uprawa kawy jest coraz bardziej zagrożona przez ocieplający się klimat. Krzewy kawowca rosną tylko w określonych temperaturach i na określonych wysokościach. Są też wrażliwe na zmiany klimatu.

Alternatywa dla hodowli kawowca

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Technologie
W pierwszym takim biegu humanoidy rywalizowały z ludźmi. Kto wygrał półmaraton?
Technologie
USA potrafią już „manipulować czasem i przestrzenią”. Człowiek Trumpa zaskoczył
Technologie
Te zawody znikną przez AI w pierwszej kolejności. „Radykalne i szybkie zmiany”
Technologie
Powstał system nawigacji odporny na zakłócenia i dokładniejszy od GPS
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Technologie
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku