Reklama

Porażka mięsa hodowanego w laboratorium. Naukowcy myślą teraz o owadach

Restauracje zrezygnowały z serwowania dań z mięsa tworzonego bez udziału zwierząt. Producentów przytłaczają wysokie koszty produkcji, ale się nie poddają.

Aktualizacja: 07.02.2024 09:23 Publikacja: 06.02.2024 08:10

Przestawienie się na mięso z laboratorium ograniczy zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych Ad

Przestawienie się na mięso z laboratorium ograniczy zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych AdobeStock

Foto: 705651192

Lipiec 2023 roku miał być przełomowym momentem dla coraz liczniejszych spółek produkujących mięso z laboratorium. Po raz pierwszy mięso stworzone bezpośrednio z komórek kurczaka trafiło do menu w dwóch amerykańskich restauracjach po tym, jak dwa kalifornijskie start-upy otrzymały zielone światło od Departamentu Rolnictwa USA zezwalającego na jego sprzedaż i konsumpcję.

Menu degustacyjne kosztuje 150 dolarów

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Technologie
AI doomerzy ostrzegają: Sztuczna inteligencja nas zniszczy. I podają datę
Technologie
Poważny incydent z chatbotem AI od Elona Muska. „Katastrofa prywatności"
Technologie
„Sowa” dostarczy paczkę. Tak wyglądają drony przyszłości z AI
Technologie
Szef działu AI w Microsoft alarmuje: Ludzkość nie jest na to gotowa
Technologie
Rosyjscy hakerzy wykorzystują AI. Ruszył nowy wyścig zbrojeń
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama