Powstały lody idealne. Smakują, jak trzeba, ale się nie topią

Naukowcy z University of Wisconsin-Madison opracowali recepturę lodów, które nie topią się przez około cztery godziny. Można je spokojnie jeść i delektować się bez obawy, że rozpłyną się w dłoniach.

Publikacja: 05.07.2024 15:09

Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery g

Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery godziny w temperaturze pokojowej

Foto: Bloombeg

Sekretem nierozpuszczających się lodów są związki roślinne zwane polifenolami. — Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery godziny w temperaturze pokojowej. To pozwala na stworzenie lodów, które się nie topią — powiedziała Cameron Wicks, doktorantka na wydziale nauk o żywności uniwersytetu i jedna z naukowczyń pracujących nad przepisem na odporne na ciepło lody.

Przepis na lody, które się nie topią

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Technologie
Jest najszybszy na świecie. Może dać Chinom podwodną dominację
Technologie
To największy elektryczny pojazd na świecie. Same baterie ważą 250 ton
Technologie
Rząd chce wyciągnąć z dołka polskie innowacje. Powstała specgrupa
Technologie
Lekarze postawili chorej złą diagnozę. ChatGPT uratował jej życie
Technologie
Rewolucja na budowach. Ludzie nie będą już potrzebni
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku