Reklama

To miała być domena człowieka. AI lepiej radzi sobie z alkoholem

Algorytm sztucznej inteligencji okazał się lepszy od człowieka i jego smaku. Zidentyfikował pięć najmocniejszych nut w każdej próbce whisky dokładniej niż którykolwiek z ekspertów. Czy to koniec testerów? I podróbek?

Publikacja: 26.12.2024 15:23

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Foto: Bloomberg

Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Technologie
Rosyjscy hakerzy wykorzystują AI. Ruszył nowy wyścig zbrojeń
Technologie
Dzięki AI ludzie w przyszłości będą mieli więcej dzieci? Twórca ChatGPT o potencjale AGI
Technologie
Chiny budują latający lotniskowiec. Inspiracją pomysł NASA
Technologie
Superdzieci na zamówienie. Miliarderzy szukają lepszych genów i potomstwa z wysokim IQ
Technologie
Apple wprowadzi do domów robota z AI – i to ma być game changer
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama