Alt-Steak to smaczny stek pochodzenia roślinnego, który można stworzyć w drukarce 3D. Wymyśliła go firma Redefine Meat z Tel Awiwu i zapewnia, że smakuje zupełnie jak prawdziwe mięso wołowe.

Eschchar Ben-Shitrit, prezes firmy powiedział agencji Reuters, że w drukarce 3D udało się odtworzyć strukturę włókien mięśniowych. – Udało nam się stworzyć imitację wszystkich trzech elementów prawdziwego steka: tłuszczu, mięśni, a nawet krwi – zapewnia Ben-Shitrit. Steki nie tylko wyglądają, ale także smakują jak prawdziwa wołowina.

CZYTAJ TAKŻE: Sztuczne mięso podbija Chiny. Alibaba pomaga Amerykanom

Na dodatek roślinny stek z drukarki 3D jest tańszy w produkcji niż prawdziwa wołowina. – Nasze urządzenia będą mogły wytworzyć około 20 kg mięsa na godzinę. W całym procesie nie używamy zwierząt, nie marnujemy wody, jak przy produkcji mięsa i minimalizujemy zużycie energii – tłumaczy Ben-Shitrit.

Startup Redefine Meat powstał w 2018 roku. Udało mu się pozyskać 6 mln dolarów dotacji z funduszy kapitałowych i od inwestorów, którzy wierzą w przyszłość roślinnego mięsa. Pierwsze steki z drukarki 3D trafią do restauracji już w tym roku.