Firma w tym celu usunęła możliwość przeglądania i przeszukiwania listy znajomych na danym profilu. Te ograniczenia w serwisie dotyczą tylko osób w Afganistanie. Profesjonalny serwis sieciowy LinkedIn również podjął podobne kroki, ukrywając „powiązania” – informuje BBC.

CZYTAJ TAKŻE: Chcesz wrócić do biura? Google i Facebook: Zaszczep się!

Media donoszą, że istnieją uzasadnione obawy, iż talibowie – wykorzystując media społecznościowe do wyśledzenia przeciwników – będą chcieli dokonywać na nich ataków zemsty. Dodatkowe środki bezpieczeństwa zostały ogłoszone w czwartek przez szefa polityki bezpieczeństwa Facebooka, Nathaniela Gleichera. – Uruchomiliśmy narzędzie dla mieszkańców Afganistanu, które można aktywować jednym kliknięciem, by szybko zablokować swoje konto. Gdy profil jest zablokowany, osoby, które nie są ich znajomymi, nie mogą pobierać ani udostępniać zdjęcia profilowego ani przeglądać postów na osi czasu – tłumaczył Gleicher na Twitterze.

Co więcej zabezpieczenia wprowadził też Instagram. Użytkownikom w Afganistanie wyskakują bowiem powiadomienia z instruktażem, jak chronić swoje konto.

CZYTAJ TAKŻE: Panika w Google, Apple i Facebooku. Ona da im popalić

Firmy z branży mediów społecznościowych już wcześniej podjęły kroki wymierzone w talibów. Facebook wdrożył politykę zakazującą umieszczania na swoich platformach treści publikowanych przez talibów, a na analogiczny ruch zdecydował się też Twitter (przedstawiciele talibów wykorzystywali tę platformę do aktywizacji tysięcy swoich zwolenników).