Nowe pochodne witaminy E

W kręgu zainteresowania naukowca Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej dr hab. Renaty Szymańskiej znajduje się duża i zróżnicowana grupa związków z rodziny lipidów prenylowych, do których zaliczamy witaminę E i jej pochodne.

Witamina E to grupa co najmniej ośmiu związków. W trakcie badań do doktoratu badaczka odkryła i opisała dwa nowe związki należące do tej klasy: związek o nazwie plastochromanol-8 oraz jego hydroksylową pochodną. – Okazało się, że związki te wykazują silniejsze działanie fizjologiczne niż wcześniej znane związki macierzyste. To odkrycie zainspirowało mnie do kontynuacji badań w zakresie poszukiwania, identyfikacji oraz analizy struktury i funkcji nowych lipidów prenylowych – wyjaśnia dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe w organizmie spełniają głównie funkcję przeciwutleniającą. Stres oksydacyjny generowany przez reaktywne formy tlenowe jest podłożem wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy chorób skóry. Dezaktywując i usuwając z organizmu reaktywne formy tlenu, lipidy prenylowe zapobiegają uszkodzeniu komórek.

Projekt „Nowe lipidy prenylowe – występowanie, biosynteza i działanie biologiczne” realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Nauki. W projekcie jako substancje wyjściowe wykorzystano surowce powszechnie dostępne, np. oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona czy korzenie. Efektem prac badawczych jest identyfikacja i charakterystyka trzech nowych związków należących do pochodnych witaminy E.

– Poznaliśmy strukturę oraz właściwości fizjologiczne tych związków w modelowych układach liposomowych. Pracujemy nad określeniem neuroprotekcyjnej funkcji nowych związków prenylowych w patogenezie chorób neurologicznych m.in. Parkinsona i Alzheimera – dodaje dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe są związkami naturalnego pochodzenia. Rozpuszczają się w tłuszczach i chronią lipidy przed utlenieniem. Ich wysoki potencjał prozdrowotny może być wykorzystany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy spożywczym.

Joanna Laskowska

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Grupa hakerów zgarnęła 150 mln dol. i idzie na emeryturę

Wielu użytkowników komputerów może odetchnąć z ulgą – autorzy złośliwego oprogramowania GandCrab kończą swoją ...

Australia: za cyberatakiem na parlament stały Chiny

Australijskie służby wywiadowcze ustaliły, że za cyberatak na parlament i trzy największe partie polityczne ...

Po klapkach KFC zaoferuje komputer. Można na nim podgrzać kurczaka

Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, która we wrześniu obchodziła 130-lecie urodzin ...

Sklepy online mają problem. Zalewają je zwroty

Masowo zwracamy e-zakupy. Według najnowszego badania „Barometr E-shopper 2018”, przybywa internautów, którzy odsyłają towary ...

Amazon pozwany o zaniedbania w czasie pandemii

Pracownicy Amazona z siedziby w Staten Island w USA skarżą w sądzie swojego pracodawcę. ...

Rodzaj laptopa. Który będzie najlepszym wyborem?

Na rynku każdego miesiąca pojawiają się dziesiątki nowych laptopów. Jak wśród nich wybrać ten ...