Nowe pochodne witaminy E

W kręgu zainteresowania naukowca Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej dr hab. Renaty Szymańskiej znajduje się duża i zróżnicowana grupa związków z rodziny lipidów prenylowych, do których zaliczamy witaminę E i jej pochodne.

Witamina E to grupa co najmniej ośmiu związków. W trakcie badań do doktoratu badaczka odkryła i opisała dwa nowe związki należące do tej klasy: związek o nazwie plastochromanol-8 oraz jego hydroksylową pochodną. – Okazało się, że związki te wykazują silniejsze działanie fizjologiczne niż wcześniej znane związki macierzyste. To odkrycie zainspirowało mnie do kontynuacji badań w zakresie poszukiwania, identyfikacji oraz analizy struktury i funkcji nowych lipidów prenylowych – wyjaśnia dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe w organizmie spełniają głównie funkcję przeciwutleniającą. Stres oksydacyjny generowany przez reaktywne formy tlenowe jest podłożem wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy chorób skóry. Dezaktywując i usuwając z organizmu reaktywne formy tlenu, lipidy prenylowe zapobiegają uszkodzeniu komórek.

Projekt „Nowe lipidy prenylowe – występowanie, biosynteza i działanie biologiczne” realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Nauki. W projekcie jako substancje wyjściowe wykorzystano surowce powszechnie dostępne, np. oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona czy korzenie. Efektem prac badawczych jest identyfikacja i charakterystyka trzech nowych związków należących do pochodnych witaminy E.

– Poznaliśmy strukturę oraz właściwości fizjologiczne tych związków w modelowych układach liposomowych. Pracujemy nad określeniem neuroprotekcyjnej funkcji nowych związków prenylowych w patogenezie chorób neurologicznych m.in. Parkinsona i Alzheimera – dodaje dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe są związkami naturalnego pochodzenia. Rozpuszczają się w tłuszczach i chronią lipidy przed utlenieniem. Ich wysoki potencjał prozdrowotny może być wykorzystany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy spożywczym.

Joanna Laskowska

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Francuska smart soczewka zrewolucjonizuje pole walki

Francuska szkoła techniczna IMT Atlantique skonstruowała soczewkę, która pozwala na wyświetlanie informacji niezbędnych dla ...

Roboty naprawiają już rury bez rozkopywania ulic

Dzięki takim urządzeniom miasta unikną uciążliwych remontów. Roboty pracują już pod Oxford Street w ...

Robot-krab zaopiekuje się kwiatkami

Masz dość przenoszenia doniczek z roślinami w bardziej nasłonecznione miejsce mieszkania? Startup Vincross ma ...

Duńczycy kupują polską platformę Showroom

Czołowy e-sklep z rodzimymi markami odzieżowymi został kupiony przez duńskie Miinto. Miinto to europejska ...

Powstał dom z plastikowych butelek. Jest odporny na huragany

Dość już tego betonu. Firma JD Composites w tym tygodniu zaprezentowała swój pierwszy dom ...

Tesla: Pracownicy przekazali technologię konkurencji

Amerykański hegemon na rynku aut elektrycznych pozwał byłych pracowników. Mieli oni wykraść informacje dotyczące ...