Nowe pochodne witaminy E

W kręgu zainteresowania naukowca Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej dr hab. Renaty Szymańskiej znajduje się duża i zróżnicowana grupa związków z rodziny lipidów prenylowych, do których zaliczamy witaminę E i jej pochodne.

Publikacja: 29.10.2019 10:03

Nowe pochodne witaminy E

Foto: cyfrowa.rp.pl

Witamina E to grupa co najmniej ośmiu związków. W trakcie badań do doktoratu badaczka odkryła i opisała dwa nowe związki należące do tej klasy: związek o nazwie plastochromanol-8 oraz jego hydroksylową pochodną. – Okazało się, że związki te wykazują silniejsze działanie fizjologiczne niż wcześniej znane związki macierzyste. To odkrycie zainspirowało mnie do kontynuacji badań w zakresie poszukiwania, identyfikacji oraz analizy struktury i funkcji nowych lipidów prenylowych – wyjaśnia dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe w organizmie spełniają głównie funkcję przeciwutleniającą. Stres oksydacyjny generowany przez reaktywne formy tlenowe jest podłożem wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy chorób skóry. Dezaktywując i usuwając z organizmu reaktywne formy tlenu, lipidy prenylowe zapobiegają uszkodzeniu komórek.

Projekt „Nowe lipidy prenylowe – występowanie, biosynteza i działanie biologiczne” realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Nauki. W projekcie jako substancje wyjściowe wykorzystano surowce powszechnie dostępne, np. oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona czy korzenie. Efektem prac badawczych jest identyfikacja i charakterystyka trzech nowych związków należących do pochodnych witaminy E.

– Poznaliśmy strukturę oraz właściwości fizjologiczne tych związków w modelowych układach liposomowych. Pracujemy nad określeniem neuroprotekcyjnej funkcji nowych związków prenylowych w patogenezie chorób neurologicznych m.in. Parkinsona i Alzheimera – dodaje dr Renata Szymańska.

Lipidy prenylowe są związkami naturalnego pochodzenia. Rozpuszczają się w tłuszczach i chronią lipidy przed utlenieniem. Ich wysoki potencjał prozdrowotny może być wykorzystany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy spożywczym.

Biznes Ludzie Startupy
Historia zdrowia każdego w jednym pliku. Firma z Warszawy chce zlikwidować kolejki
Biznes Ludzie Startupy
Sztuczna inteligencja z Polski chce odmienić działanie firm w USA
Biznes Ludzie Startupy
Polska elektrownia wodna nie musi mieć tamy
Biznes Ludzie Startupy
Klikasz i kupujesz to, co widzisz w TV. Pomoże polska sztuczna inteligencja
Biznes Ludzie Startupy
Polacy radykalnie wydłużyli świeżość żywności. Technologia z Torunia trafi do USA