Innowacje w hotelarstwie, czyli jak być eko

Moda na ekologię trwa nieprzerwanie od kilku lat, niestety często kończy się tylko na sloganach reklamowych. Na szczęście są w naszym kraju przykłady na to, że ekologia to nie tylko zieleń i puste słowa.

Publikacja: 25.09.2017 21:40

Pokój z widokiem na ogród  w hotelu Uniejów**** ecoActive&Spa

Pokój z widokiem na ogród w hotelu Uniejów**** ecoActive&Spa

Foto: materiały prasowe

Podejście do zagadnień ekologicznych w zakresie turystyki w Polsce mocno ostatnimi czasy ewoluowało. Jesteśmy, jako konsumenci, coraz bardziej świadomi oddziaływania turystyki na środowisko – więcej wiemy, więcej czytamy, na więcej kwestii zaczynamy zwracać uwagę.

O ile wprowadzanie ekologicznej żywności w obiektach hotelarskich można zorganizować technicznie w stosunkowo łatwy sposób (zaopatrywać się u lokalnych dostawców, serwować kuchnię sezonową i nieprzetworzoną, zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia), o tyle przystosowanie samego obiektu już do tak prostych nie należy. W praktyce rozwiązania ekologiczne w hotelu powinno się planować już na etapie projektu. Należy także zdawać sobie sprawę z tego, że energooszczędna żarówka i lokalna żywność to niejedyne aspekty, które należy wziąć pod uwagę. Tak projektowano właśnie Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Biznes Ludzie Startupy
Dotyk przez internet? Tak, to już możliwe, Polacy zbliżą narody
Biznes Ludzie Startupy
Polacy połączyli modę z AI. Na celowniku Stany Zjednoczone
Biznes Ludzie Startupy
Indeks strachu Trumpa. Ukraińcy w Polsce stworzyli narzędzie przewidujące przyszłość
Biznes Ludzie Startupy
Polacy rzucają wyzwanie Revolutowi i Instagramowi. Teraz przebojem ma być SocialFi
Biznes Ludzie Startupy
Magiczna kapsułka z Polski rusza w świat. Może być przełomem w leczeniu zwierząt