Innowacje w hotelarstwie, czyli jak być eko

Moda na ekologię trwa nieprzerwanie od kilku lat, niestety często kończy się tylko na sloganach reklamowych. Na szczęście są w naszym kraju przykłady na to, że ekologia to nie tylko zieleń i puste słowa.

Publikacja: 25.09.2017 21:40

Pokój z widokiem na ogród  w hotelu Uniejów**** ecoActive&Spa

Pokój z widokiem na ogród w hotelu Uniejów**** ecoActive&Spa

Foto: materiały prasowe

Podejście do zagadnień ekologicznych w zakresie turystyki w Polsce mocno ostatnimi czasy ewoluowało. Jesteśmy, jako konsumenci, coraz bardziej świadomi oddziaływania turystyki na środowisko – więcej wiemy, więcej czytamy, na więcej kwestii zaczynamy zwracać uwagę.

O ile wprowadzanie ekologicznej żywności w obiektach hotelarskich można zorganizować technicznie w stosunkowo łatwy sposób (zaopatrywać się u lokalnych dostawców, serwować kuchnię sezonową i nieprzetworzoną, zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia), o tyle przystosowanie samego obiektu już do tak prostych nie należy. W praktyce rozwiązania ekologiczne w hotelu powinno się planować już na etapie projektu. Należy także zdawać sobie sprawę z tego, że energooszczędna żarówka i lokalna żywność to niejedyne aspekty, które należy wziąć pod uwagę. Tak projektowano właśnie Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Biznes Ludzie Startupy
Inteligentny partner dla kardiologów
Biznes Ludzie Startupy
Niemcy rzucają wyzwanie tanim liniom lotniczym. Z Polski mają pojechać luksusowe nocne pociągi
Biznes Ludzie Startupy
Firmy będą wynagradzać za oglądanie ich reklam? Polacy szykują rewolucję
Biznes Ludzie Startupy
Twórca Spotify finansuje broń przyszłości. Ten tajemniczy start-up jest już wart miliardy
Biznes Ludzie Startupy
Latający skuter Polaka stał się hitem. Teraz pojawił się kolejny model
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama