UKE opublikował wyniki konsultacji stanowiska antyfraudowego

Publikacja: 13.11.2013 14:50

Urząd Komunikacji Elektronicznej przedstawił wyniki konsultacji projektu Stanowiska Prezesa UKE w zakresie przeciwdziałania nadużyciom telekomunikacyjnym przy realizacji współpracy międzyoperatorskiej i projektu aneksu antyfraudowego.

Konsultacje trwały od 12 sierpnia do 12 września i dotyczyły stanowiska w zakresie nadużyć telekomunikacyjnych (fraudów), w tym generowania sztucznego ruchu telekomunikacyjnego. Przedmiotem konsultacji był również opracowany przez Prezesa UKE projekt referencyjnego aneksu antyfraudowego do umów międzyoperatorskich.

„Intencją Prezesa UKE jest doprowadzenie do sytuacji, w której gracze rynkowi będą wprowadzali regulacje dotyczące przeciwdziałaniu nadużyciom telekomunikacyjnym na drodze cywilnoprawnych aneksów, dołączanych do umów o dostępie telekomunikacyjnym w zakresie połączenia sieci” – podaje urząd.

W ramach przedmiotowych konsultacji do Prezesa UKE wpłynęły stanowiska Polkomtela, TP, GTS Poland, NASK-u oraz Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej i Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji.

Tabela z poszczególnymi uwagami zgłaszanymi przez przedsiębiorców telekomunikacyjnych i Izby z odniesieniem się przez Prezesa UKE do każdej z nich jest tutaj.

Jednocześnie regulator opublikował też swoje ostateczne stanowisko w sprawie.

Telekomunikacja
Eldorado 5G dobiega końca, a firmy tną etaty. Co z Polską?
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Telekomunikacja
Do kogo przenoszą się klienci sieci komórkowych. Jest największy przegrany