Konferencja PIKE: Stanowisko w sprawie art. 139 do końca kwietnia

Publikacja: 23.04.2013 09:05

– W ciągu kilku dni Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikuje stanowisko w sprawie zasad stosowania w praktyce art. 139 Pt – powiedziała Lidia Kozłowska, zastępca Prezesa UKE, podczas trwającej w Toruniu konferencji Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej.

Wedle jej słów stanowisko powinno pojawić się przed długim weekendem majowym. Lidia Kozłowska powiedziała również, że na przedstawienie swoich opinii operatorzy będą mieli 14 dni, „albo dłużej, jeżeli będzie taka potrzeba” w związku z długim okresem wolnym od pracy.

Lidia Kozłowska powtórzyła wcześniejsze zapewnienia urzędu, że art. 139 stosowany będzie tylko w razie konieczności, i że nie jest celem nasilenie interwencji na rynku telekomunikcyjnym. Zdaniem Lidii Kozłowskiej sam fakt pojawienia się wizji takiego narzędzia regulacyjnego spowodował sprawniejszy tok komercyjnych negocjacji o dostępie do infrastruktury pomiędzy operatorami.

Rynek jest w tej sprawie podzielony. Operatorzy sieci kablowych są zdania, że nie ma problemu z dostępem do infrastruktury operatorskiej i regulacja jest zbędna. Innego zdania jest Telekomunikacja Polska, która popiera wprowadzenie nowego zapisu. Nie jednoznaczne jest stanowisko Netii.

Oficjalne dokument, jaki opublikuje UKE powinien wyjaśnić ostatecznie, w jaki sposób urząd planuje wykorzystać nowy zapis, co pozwoli operatorom na zajęcie ostatecznego stanowiska.

rpkom.pl jest partnerem medialnym Ogólnopolskiej Konferencji Operatorów Komunikacji Elektronicznej w Toruniu

artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Telekomunikacja
Eldorado 5G dobiega końca, a firmy tną etaty. Co z Polską?
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Telekomunikacja
Do kogo przenoszą się klienci sieci komórkowych. Jest największy przegrany
Telekomunikacja
To już wojna w telefonii na kartę. Sieci komórkowe mają nowy haczyk na klientów