Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.07.2025 13:02 Publikacja: 22.04.2019 22:43
Od lewej: prof. dr hab. inż. Wojciech Kacalak, dr h.c. mult. (Kierownik Katedry Inżynierii Systemów Technicznych i Informatycznych), prof. dr hab. inż. Tadeusz Hryniewicz, prof. nadzw. dr hab. inż. Krzysztof Rokosz (Kierownik Projektu NCN), dr inż. Katarzyna Tandecka, dr inż. Łukasz Dudek, mgr inż. Kornel Pietrzak
Foto: mat. pras.
Ze względu na unikatowe właściwości tych powłok w przyszłości będą mogły być one użyte w sektorach gospodarki związanych z inżynierią mechaniczną i biomedyczną.
W skład polskiej części zespołu badawczego profesora Rokosza wchodzą: prof. dr hab. inż. Tadeusz Hryniewicz, dr inż. Łukasz Dudek, dr inż. Katarzyna Tandecka oraz mgr inż. Kornel Pietrzak. Wytwarzanie nowych porowatych powłok oraz ich charakterystyka jest realizowana na Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskiej oraz w laboratoriach partnerskich ośrodków zagranicznych, m.in. z Norwegii, Francji, Czech, Niemiec i Finlandii, co jest możliwe dzięki trwającej od ponad dziesięciu lat współpracy.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nowoczesne kabiny, panoramiczne okna, cena od 79 euro – niemiecki start-up Nox Mobility planuje rewolucję na tor...
Start-up Seecoin wdraża nowatorski system, który pozwoli reklamodawcom wejść w interakcję z odbiorcami. Jego twó...
Firma, która opracowuje systemy AI i drony uderzeniowe, dość niespodziewanie stała się jedną z najcenniejszych u...
Twórca start-upu Jetson One Tomasz Patan wprowadza na rynek kolejną wersję pojazdu, o którym jest już głośno na...
Proces cyfryzacji nabiera tempa także w polskiej gospodarce. Od menedżerów i pracowników będzie wymagał nowych k...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas