Jak usunąć konto na Facebooku? Krok po kroku

Usuwanie konta na FB jest prostą i szybką czynnością. Jeśli decyzję o usunięciu konta na Facebooku podejmie się zbyt pochopnie, można swój profil przywrócić w ciągu 30 dni.

Publikacja: 07.06.2024 21:06

Konto na Fecebooku można usunąć w sposób trwały lub tylko je czasowo dezaktywować

Konto na Fecebooku można usunąć w sposób trwały lub tylko je czasowo dezaktywować

Foto: Bloomberg

Facebook jest jednym z najpopularniejszych serwisów społecznościowych na świecie, korzysta z niego blisko 3 miliardy użytkowników, a w Polsce ich liczba przekroczyła już 24 miliony. Czasem jednak, z różnych powodów, właściciele kont utworzonych na tej platformie decydują się na ich usunięcie. Za taką decyzją stoją sprawy osobiste, zbyt duże uzależnienie od social mediów lub niechęć do udostępniania swoich danych, które serwis stale zbiera i nie zawsze wiadomo, kto i jak je wykorzystuje, czego dowodem jest historia Cambridge Analytica. Facebook zezwolił tej firmie doradczej na dostęp do danych 87 mln użytkowników. Dane te zostały zebrane za pomocą stworzonej w 2013 roku przez Global Science Research aplikacji „This Is Your Digital Life”. Zostały wykorzystane podczas kampanii wyborczej Donalda Trumpa w 2016 roku. Koncern Meta, właściciel FB, w ramach ugody sądowej zgodził się zapłacić 725 mln dolarów pozywającym go za naruszenia prywatności.

Jak usunąć lub dezaktywować konto na Facebooku w Centrum Kont instrukcja krok po kroku

Konto na Fecebooku można usunąć w sposób trwały lub tylko je czasowo dezaktywować. Trwałe usunięcie oznacza, że wszystkie zdjęcia i filmy z profilu oraz opublikowane na nim posty znikną i nie da się ich już odzyskać. Nie będzie można także korzystać z Messengera ani z usługi Meta Quest (wirtualna rzeczywistość). Jeśli decyzja o usunięciu podjęta była zbyt pochopnie, pod wpływem chwili, da się jeszcze w ciągu 30 dni swoje konto przywrócić.

Czytaj więcej

Meta rozpoczyna pełne szyfrowanie wiadomości na Facebooku i Messengerze

Zamiast decydować się na całkowite pozbycie się swojego profilu, można go dezaktywować i przywrócić w dowolnym czasie, zachowując przy tym pełne możliwości korzystania z Messengera oraz logowania się za pośrednictwem serwisu do innych aplikacji.

Kroki, jakie należy podjąć w celu dezaktywacji lub usunięcia konta z poziomu Centrum Kont na komputerze, są następujące. Należy kliknąć kolejno:

• zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu Facebooka;

• wybrać opcję Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia;

• przejść do Centrum Kont po lewej stronie ekranu;

• przejść do Informacje osobiste w sekcji Ustawienia konta;

• wybrać Dezaktywuj lub usuń konto i wskazać profil, który chce się dezaktywować lub usunąć;

• kliknąć Kontynuuj, a następnie wykonać wszystkie polecenia w celu potwierdzenia dezaktywacji/usunięcia konta.

Jak usunąć konto na FB w telefonie?

Proces usuwania konta w aplikacji mobilnej Facebooka jest jeszcze krótszy niż w wersji desktopowej. Po otwarciu aplikacji należy nacisnąć ikonę w prawym górnym rogu ekranu (trzy kreski obok dzwoneczka powiadomień), a następnie przejść do Menu i kliknąć zakładkę „Ustawienia” (obrazek zębatki). Następne etapy to naciśnięcie kolejno opcji: „Informacje osobiste oraz informacje o koncie”, „Własność konta i kontrola”, „Dezaktywacja i usuwanie”. Z poziomu ostatniej zakładki użytkownik wybiera opcję dezaktywacji lub całkowitego usunięcia konta.

Czytaj więcej

Media społecznościowe z opłatami. Po ile Facebook, Instagram, X i YouTube?

Jak usunąć konto na FB bez hasła i maila?

Dezaktywacja i usunięcie konta może być skomplikowane, jeśli użytkownik nie pamięta swoich danych logowania, nadal jednak jest to możliwe.

Pierwszą próbą, którą warto wykonać, jest zalogowanie się na swoje konto za pomocą innej metody, takiej jak numer telefonu lub nazwa użytkownika. Jeśli logowanie się powiedzie, trzeba zmienić ustawienia konta i hasła oraz dodać adres e-mail, który będzie służył jako alternatywny sposób logowania się na konto. Teraz już można konto skasować bez problemów

Jeśli ta metoda zawiedzie, pozostaje kontakt z Centrum pomocy Facebooka. Po przejściu do Centrum pomocy i postępując zgodnie z instrukcjami, należy napisać prośbę o usunięcie konta. Facebook będzie chciał zobaczyć dowody własności, aby usunąć konto, takie jak: imię i nazwisko właściciela, adres e-mail, numer telefonu lub informacje dotyczące płatności powiązane z kontem. Po zgłoszeniu Facebook będzie musiał zweryfikować dane, co zajmie kilka dni. Jeśli weryfikacja zakończy się pomyślnie, to po tym czasie przyjdzie potwierdzenie, że konto zostało usunięte.

Czy można usunąć czyjeś konto na Facebooku?

Cudze konto można usunąć w pewnych, wybranych przypadkach. Facebook wymaga, by użytkownik konta miał ukończone 13 lat, jeśli jest młodszy i używa Facebooka, można zgłosić jego konto. Również, kiedy właściciel profilu ma powyżej 13 lat, ale jest niezdolny do samodzielnego działania z przyczyn zdrowotnych, można również to zgłosić, korzystając z formularza na Facebooku. Wymiar sprawiedliwości może również domagać się likwidacji konta osoby osadzonej.

Czytaj więcej

Potężna awaria Facebooka. Nie działają serwisy Meta na całym świece

Jak usunąć konto osoby zmarłej?

Po śmierci właściciela konta jego bliscy mogą zgłosić profil do likwidacji. W tym celu muszą przedstawić dokumenty weryfikacyjne, które potwierdzą, że rzeczywiście są krewnymi zmarłego. Najszybszym sposobem jest przesłanie skanu lub zdjęcia świadectwa zgonu, może to być też inny dokument, np. testament, poświadczenie dziedziczenia lub pełnomocnictwo. Po przesłaniu wszystkich potrzebnych dokumentów przez odpowiedni formularz konto na Facebooku zostanie usunięte w ciągu tygodnia.

Istnieje też możliwość nadania statusu „in memoriam” profilowi osoby, która już odeszła. Takie konto można modyfikować, jeśli jest się jego opiekunem. Od 2015 roku każdemu użytkownikowi Facebooka serwis pozwala wybrać opiekuna konta, który zajmie się „społecznościowym dziedzictwem”. Opiekun konta będzie mógł zarządzać postami opublikowanymi po śmierci użytkownika i może odpowiadać na zaproszenia, aktualizować zdjęcie profilowe i zdjęcie w tle. Opiekun nie ma natomiast możliwości publikowania postów w imieniu zmarłego czy też wyświetlania starych wiadomości. Każdy użytkownik FB może sam zadecydować, kto zostanie opiekunem jego konta w wypadku jego śmierci, ale musi mieć ukończone 18 lat.

Facebook jest jednym z najpopularniejszych serwisów społecznościowych na świecie, korzysta z niego blisko 3 miliardy użytkowników, a w Polsce ich liczba przekroczyła już 24 miliony. Czasem jednak, z różnych powodów, właściciele kont utworzonych na tej platformie decydują się na ich usunięcie. Za taką decyzją stoją sprawy osobiste, zbyt duże uzależnienie od social mediów lub niechęć do udostępniania swoich danych, które serwis stale zbiera i nie zawsze wiadomo, kto i jak je wykorzystuje, czego dowodem jest historia Cambridge Analytica. Facebook zezwolił tej firmie doradczej na dostęp do danych 87 mln użytkowników. Dane te zostały zebrane za pomocą stworzonej w 2013 roku przez Global Science Research aplikacji „This Is Your Digital Life”. Zostały wykorzystane podczas kampanii wyborczej Donalda Trumpa w 2016 roku. Koncern Meta, właściciel FB, w ramach ugody sądowej zgodził się zapłacić 725 mln dolarów pozywającym go za naruszenia prywatności.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
IT
Cyberprzestępcy vs. instytucje finansowe – wygra ten, kto lepiej zrozumie drugą stronę
IT
Technologie wyczulone na ludzi
IT
Krajowa mapa zagrożeń bezpieczeństwa: jak korzystać z aplikacji i zgłosić miejsce policji?
IT
Chińczyk stworzył największą w historii sieć przestępczych botów. Miliony komputerów
Materiał Promocyjny
Jaki jest proces tworzenia banku cyfrowego i jakie czynniki są kluczowe dla jego sukcesu?
IT
Polska liderem rozwoju IT w Europie. Kto jest najbardziej poszukiwany
IT
Pracownicy IT z mniejszym wzięciem i zagrożeni przez AI. Ciężki los juniora