Wpisują się w trendy

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP
mat. pras.

Zespół naukowców Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej Instytutu Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem dr hab. Ewy Sikorskiej, prof. UEP, bada soki z popularnych owoców – jabłkowe i jagodowe oraz mieszane.

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

Badania mają charakter podstawowy, dlatego szczególny nacisk jest kładziony na aspekty poznawcze. Efektem badań jest opracowanie modeli kalibracyjnych, które opisują zależność między widmami a właściwościami soku.

– Opracowaliśmy modele kalibracyjne do prognozowania parametrów determinujących jakość sensoryczną i prozdrowotną soków. Parametry te mogą być oznaczane na podstawie widm soków. Metody spektroskopowe mogą być też wykorzystywane do badania autentyczności produktów. Przykładem jest rozróżnienie soków jabłkowych produkowanych bezpośrednio od odtworzonych z koncentratu – wyjaśnia kierownik.

W praktyce modele kalibracyjne wykorzystuje się do oznaczania wybranych właściwości na podstawie pomiaru widm produktu. W rezultacie złożone analizy chemiczne mogą zostać zastąpione przez proste i szybkie pomiary spektroskopowe. Ponadto metody te są przyjazne środowisku. Z powodzeniem mogą być stosowane w kontroli procesów produkcyjnych oraz w rutynowej kontroli jakości na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego.

Projekt „Spektralne odciski palca jako narzędzie badania jakości soków owocowych” o numerze 2016/23/B/NZ9/03591 jest realizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki.

Joanna Laskowska

Mogą Ci się również spodobać

Robot stał się bóstwem. Będzie nauczał w buddyjskiej świątyni

Robot Kannon Mindar zbudowany na podobieństwo buddyjskiego bóstwa trafił do świątyni Kodaiji w japońskim ...

Kłopoty Facebooka. Aktywuje aparaty w smartfonach

Użytkownicy Facebooka, korzystający z iPhonów zauważyli usterkę. Podczas korzystania z aplikacji na smartfonie aktywuje ...

Coraz więcej leków bierzemy z sieci

Już niewiele mniej Polaków deklaruje zakupy w internecie niż w stacjonarnych aptekach. Na razie ...

Disney rusza na Netfliksa. Wiemy, kiedy wprowadzi serwis streamingowy

Disney podał wreszcie termin uruchomienia swojego długo wyczekiwanego serwisu streamingowego, który ma stanowić poważną ...

Gry coraz bardziej rozszerzone

Rzeczywistość rozszerzona (AR) i wirtualna (VR) nie zawojowały jeszcze świata, ale coraz częściej są ...

Naukowcy stworzyli robota-rybę ze sztuczną krwią. Może polecieć w kosmos

Naukowcy z dwóch amerykańskich uczelni stworzyli niezwykłego robota-rybę, który jest zasilany sztuczną krwią. Może ...