Reklama

Wpisują się w trendy

Zespół naukowców Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej Instytutu Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem dr hab. Ewy Sikorskiej, prof. UEP, bada soki z popularnych owoców – jabłkowe i jagodowe oraz mieszane.

Publikacja: 29.10.2019 10:15

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

Foto: mat. pras.

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes Ludzie Startupy
Studia za granicą? Polski start-up otworzył do nich drzwi tysiącom
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Biznes Ludzie Startupy
Projekt AE-001. Polacy chcą zrewolucjonizować leczenie alergii
Biznes Ludzie Startupy
Nadchodzą szybsze i precyzyjne diagnozy. Polacy zaprzęgają AI do medycyny
Biznes Ludzie Startupy
Potężny inwestor z USA stawia na polskie roje dronów. AI sercem projektu
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Patronat Rzeczpospolitej
Znamy laureatów e-Commerce Polska Awards 2025!
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama