Reklama
Rozwiń

Wpisują się w trendy

Zespół naukowców Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej Instytutu Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem dr hab. Ewy Sikorskiej, prof. UEP, bada soki z popularnych owoców – jabłkowe i jagodowe oraz mieszane.

Publikacja: 29.10.2019 10:15

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

Foto: mat. pras.

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Biznes Ludzie Startupy
Niemcy rzucają wyzwanie tanim liniom lotniczym. Z Polski mają pojechać luksusowe nocne pociągi
Biznes Ludzie Startupy
Firmy będą wynagradzać za oglądanie ich reklam? Polacy szykują rewolucję
Biznes Ludzie Startupy
Twórca Spotify finansuje broń przyszłości. Ten tajemniczy start-up jest już wart miliardy
Biznes Ludzie Startupy
Latający skuter Polaka stał się hitem. Teraz pojawił się kolejny model
Biznes Ludzie Startupy
Digitalizacja musi wzmocnić ludzkie zespoły