Alcarelle: ten alkohol ma raz na zawsze wyeliminować kaca

Bloomberg

Ponad 40 lat badań brytyjskiego naukowca może przełożyć się na przyjemne poranki po imprezie, nie zmuszając ludzi do pozostania w trzeźwości.

Już w ciągu najbliższych 5 lat, jeżeli badania przejdą pomyślnie, będziemy mieli okazję spróbować syntetycznego alkoholu. Ma być nietoksyczny, nie powodować kaca ani nie szkodzić organom wewnętrznym.

Na pomysł wytworzenia bezpiecznego alkoholu wpadł David Nutt, dyrektor działu neuropsychofarmakologii na londyńskim Imperial College. W listopadzie 2018 roku Nutt wraz ze swoim partnerem biznesowym Davidem Orrenem uzyskali fundusze zalążkowe potrzebne do wprowadzenia Alcarelle na rynek w wysokości 20 mln funtów.

Heroina i crack są bezpieczniejsze od alkoholu.  Gdyby został odkryty dzisiaj, byłby nielegalny jako środek spożywczy

Wiadomo, że napoje alkoholowe mają dobre i złe strony, oddziałują na nasz mózg za pośrednictwem receptorów GABA – pobudzają je. Te z kolei uspokajają działanie neuronów w mózgu, a ludzie stają się bardziej wyluzowani, udziela im się nastrój. Dalsze badania doprowadziły naukowca – jak pisze brytyjski „The Guardian” – do wyodrębnienia 15 podrodzajów tych receptorów. Dzięki temu David Nutt mógł rozpocząć selekcję i tworzenie molekuł alkoholu działającego jedynie na te receptory, które odpowiadają za przyjemne skutki spożywania napojów wyskokowych.

CZYTAJ TAKŻE: Laser sprawdzi na światłach, czy piłeś

Zanim 20 lat temu David Nutt rozpoczął swoją przygodę z syntetycznym alkoholem, pracował nad alkoholowym antidotum. Odkrył je już w 1983 roku. Lek okazał się bardzo skuteczny, błyskawicznie otrzeźwiał pijanego, lecz nie wprowadzono go na rynek ze względu na niebezpieczeństwo, jakie stwarzał przy zażyciu przez osoby trzeźwe. Wywoływał ataki padaczki podobnej do tej, która towarzyszy uzależnionym przy odstawieniu używki.

Alkohol, który nie powoduje kaca, ma jednak poważny minus. Może zachęcić do nieskrępowanego picia i powodować szybkie uzależnienie.
Shutterstock

David Nutt jednak nie porzucił swoich badań, a widząc w nich potencjał, doskonalił formułę. Przez lata badał wpływ alkoholu na organizm, doszedł do wniosków popartych badaniami, że heroina i crack są bezpieczniejsze od alkoholu. – Gdyby został odkryty dzisiaj, byłby nielegalny jako środek spożywczy. Bezpieczny limit alkoholu, jeżeli chcemy zastosować kryteria standardów żywności, to jedna szklanka wina rocznie – przekonuje naukowiec.

CZYTAJ TAKŻE: Przełom w bateriach. Przyszłością… słona woda

Zastrzega, że nie chce być w żaden sposób konkurentem dla branży alkoholowej, oferując własne produkty. Jak sam przyznaje, nie wszystko da się zastąpić. Różne rodzaje i marki alkoholowe są silnie zakorzeniony w ludzkiej kulturze, tymczasem Alcarelle samo w sobie nie jest specjalnie smaczne i trzeba je mieszać z napojami. David Nutt chce po uzyskaniu odpowiednich pozwoleń jedynie dostarczać swój wynalazek do firm związanych z napojami i umożliwiać im produkcje własnych trunków.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Sprzedaż iPhone’ów dramatycznie spada. Ale Apple… poprawia wyniki

Koncern z Cupertino nie ma powodów do zadowolenia. Kolejny kwartał firma notuje spadki sprzedaży ...

We wtorek poznamy nowego iPhone`a

O godz. 19 polskiego czasu 10 września wszystko będzie jasne. Światło dzienne ujrzy najnowszy ...

Technologiczne koncerny pasą się na prasie

Twórcy boją się, że unijna dyrektywa o prawach autorskich na jednolitym rynku cyfrowym nie ...

HTC rusza w Polsce z serwisem z treścią VR

Viveport Infinity, pierwsza na świecie usługa dostępu do materiałów w rozszerzonej rzeczywistości, debiutuje na ...

Startupy idące za granicę dostaną pomoc państwa

Polski Fundusz Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju pompują pieniądze w fundusz Cogito ...

Wodzisław Kiciński: Ogniem i blockchainem

Zainteresowanie banków centralnych blockchainem wpisuje się w trend odchodzenia od płatności gotówkowych. Ich koszty ...