Po sukcesie molekularnej whisky czas na syntetyczne wino

Startup z San Francisco opracował metodę produkcji syntetycznego wina i sake.

Publikacja: 22.02.2020 00:15

Po sukcesie molekularnej whisky czas na syntetyczne wino

Foto: Bloomberg

To nie pierwsze produkty firmy Endless West. Zaczęła od produkcji syntetycznej whisky, która składa się z wody, etanolu i sztucznych składników, które imitują naturalne aromaty, ale smakuje zupełnie jak prawdziwa. Wszystkie napoje, od początku do końca, powstają w laboratorium, bez ryżu, winogron i fermentacji.

Amerykańskie media nazwały produkty Endless West „molekularnym alkoholem a „Wall Street Journal” nazwał tę spółkę „uberem branży alkoholowej”.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Technologie
Dr ChatGPT kontra lekarze. Wyniki badań szokują, ale eksperci ostrzegają
Technologie
Naukowy przełom: sztuczna inteligencja, która programuje życie
Technologie
Rosjanie stworzyli supernarzędzie do inwigilacji. Ciężko się przed nim ukryć
Technologie
Szpiegostwo i zmasowane ataki? Chiny umieją już sterować pszczołami
Technologie
AI Elona Muska w amoku. Grok obraża Muska, X i sam siebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama