Reklama

Wpisują się w trendy

Zespół naukowców Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej Instytutu Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem dr hab. Ewy Sikorskiej, prof. UEP, bada soki z popularnych owoców – jabłkowe i jagodowe oraz mieszane.

Publikacja: 29.10.2019 10:15

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

Foto: mat. pras.

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes Ludzie Startupy
Strażnik nieba NATO z Gdyni. Polska tarcza antydronowa podbija świat
Materiał Promocyjny
Huawei wyznacza nowy standard bezpieczeństwa magazynów energii
Biznes Ludzie Startupy
„Polski laser”. Ten start-up chce odmienić produkcję smartfonów i chipów
Materiał Promocyjny
Łączność dopasowana do potrzeb przedsiębiorcy
Biznes Ludzie Startupy
Ogrody i plantacje zamiast parkingów i pustostanów. To będzie rewolucja w miastach
Reklama
Reklama