Wpisują się w trendy

Zespół naukowców Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej Instytutu Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu pod kierownictwem dr hab. Ewy Sikorskiej, prof. UEP, bada soki z popularnych owoców – jabłkowe i jagodowe oraz mieszane.

Publikacja: 29.10.2019 10:15

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

dr hab. Ewa Sikorska, prof. UEP

Foto: mat. pras.

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

Badania mają charakter podstawowy, dlatego szczególny nacisk jest kładziony na aspekty poznawcze. Efektem badań jest opracowanie modeli kalibracyjnych, które opisują zależność między widmami a właściwościami soku.

– Opracowaliśmy modele kalibracyjne do prognozowania parametrów determinujących jakość sensoryczną i prozdrowotną soków. Parametry te mogą być oznaczane na podstawie widm soków. Metody spektroskopowe mogą być też wykorzystywane do badania autentyczności produktów. Przykładem jest rozróżnienie soków jabłkowych produkowanych bezpośrednio od odtworzonych z koncentratu – wyjaśnia kierownik.

W praktyce modele kalibracyjne wykorzystuje się do oznaczania wybranych właściwości na podstawie pomiaru widm produktu. W rezultacie złożone analizy chemiczne mogą zostać zastąpione przez proste i szybkie pomiary spektroskopowe. Ponadto metody te są przyjazne środowisku. Z powodzeniem mogą być stosowane w kontroli procesów produkcyjnych oraz w rutynowej kontroli jakości na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego.

Projekt „Spektralne odciski palca jako narzędzie badania jakości soków owocowych” o numerze 2016/23/B/NZ9/03591 jest realizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki.

Joanna Laskowska

Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.

Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Biznes Ludzie Startupy
Czeski bot ma zachwycić dzieci. To bajeczna technologia
Materiał Promocyjny
Budowa farm wiatrowych i fotowoltaicznych
Biznes Ludzie Startupy
Polacy błysnęli w Szwajcarii. Cyfrowa śluza ochroni kryptowaluty i cenne dane
Biznes Ludzie Startupy
Polskie drony podbijają Gruzję. Sprawdzą sieć i dostarczą leki
Biznes Ludzie Startupy
Polak, Czech i Ukrainiec. Razem budują stajnię sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
ORLEN Paczka ma 4000 automatów paczkowych i rośnie w imponującym tempie
Biznes Ludzie Startupy
Polacy ruszają na podbój Meksyku. Zaopiekują się dziećmi
Biznes Ludzie Startupy
Cytryniec chiński i chmiel - polska firma robi biznes na „zielonym złocie”