Zapewnienie jakości żywności wymaga zastosowania efektywnych technik analitycznych, dlatego naukowcy wykorzystują metody spektroskopii optycznej.
Prowadzone badania wpisują się w aktualne trendy w analityce żywności. Spektroskopia bada oddziaływanie promieniowania z materią. Efekty rejestrowane są w postaci widm, których charakterystyka zależy od właściwości próbki i jest jej spektralnym odciskiem palca. Zastosowanie do analizy widm metod chemometrycznych pozwala na charakterystykę właściwości produktów. Nowatorski charakter projektu polega na jednoczesnym wykorzystaniu spektroskopii absorpcyjnej w zakresie nadfioletu, widzialnym i podczerwieni oraz fluorescencyjnej, co pozwala na pełniejszą charakterystykę badanych próbek.
Badania mają charakter podstawowy, dlatego szczególny nacisk jest kładziony na aspekty poznawcze. Efektem badań jest opracowanie modeli kalibracyjnych, które opisują zależność między widmami a właściwościami soku.
– Opracowaliśmy modele kalibracyjne do prognozowania parametrów determinujących jakość sensoryczną i prozdrowotną soków. Parametry te mogą być oznaczane na podstawie widm soków. Metody spektroskopowe mogą być też wykorzystywane do badania autentyczności produktów. Przykładem jest rozróżnienie soków jabłkowych produkowanych bezpośrednio od odtworzonych z koncentratu – wyjaśnia kierownik.
W praktyce modele kalibracyjne wykorzystuje się do oznaczania wybranych właściwości na podstawie pomiaru widm produktu. W rezultacie złożone analizy chemiczne mogą zostać zastąpione przez proste i szybkie pomiary spektroskopowe. Ponadto metody te są przyjazne środowisku. Z powodzeniem mogą być stosowane w kontroli procesów produkcyjnych oraz w rutynowej kontroli jakości na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego.