Reklama

Jak rozwiązać problem braku fosforu na świecie

W dzisiejszych czasach jednym z głównych problemów cywilizacyjnych są możliwości dostosowania produkcji żywności do rosnącej liczebności populacji ludzi na świecie.

Publikacja: 18.02.2019 10:06

Kierownik projektu doktorant Paweł Sega

Kierownik projektu doktorant Paweł Sega

Foto: mat.pras.

Na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu trwa projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki: „Identyfikacja oraz charakterystyka jęczmiennych homologów czynnika transkrypcyjnego PSR1 związanych z regulacją ekspresji genów w odpowiedzi na niedobór fosforanów w jęczmieniu (Hordeum vulgare)”.

Fosfor jest niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmów żywych. Rośliny pobierają fosfor w postaci jonów fosforanowych z gleby przez korzeń i transportują do części nadziemnej. Rośliny regulują poziom fosforanów za pośrednictwem szlaków molekularnych, w których skład wchodzą m.in. cząsteczki mikroRNA oraz białka przenoszące ubikwitynę.

– Globalne zasoby fosforu na ziemi są ograniczone i nieodnawialne. Szacuje się, że łączne rezerwy fosforanów zostaną wyczerpane w ciągu 350 lat, jednak przy większym wykorzystaniu chociażby do produkcji nawozów sztucznych czas ten znacznie się skróci – tłumaczy kierownik projektu doktorant Paweł Sega.

Jęczmień, przedstawiciel roślin zbożowych, został udomowiony i zagospodarowany przez człowieka do celów spożywczych. Został wykorzystany w badaniach projektu ze względu na duże znaczenie gospodarcze oraz niekorzystny wpływ niedoboru fosforanów na jego wzrost. Za regulację aktywności genów w stresowych warunkach niedoboru fosforanów odpowiadają czynniki transkrypcyjne, jęczmienne homologii PSR1 z glonów. W prowadzonych eksperymentach szuka się białek, które wiążą się do promotorów genów w obrębie DNA i regulują ekspresję genów kontrolujących poziom fosforanów w jęczmieniu.

– W projekcie przy zastosowaniu nowoczesnych technik biologii molekularnej zaplanowano identyfikację nowych białek pełniących funkcje czynników transkrypcyjnych zaangażowanych w utrzymanie równowagi fosforanowej w roślinie. Ich poznanie może mieć istotne znaczenie w zrozumieniu mechanizmów warunkujących tolerancję na niedobór fosforanów w roślinach – mówi doktorant. ©℗

Reklama
Reklama
Biznes Ludzie Startupy
Numer 1 w sztucznej inteligencji przejmuje warszawski start-up. Polacy zbudują AGI?
Materiał Promocyjny
HackNation 2025, czyli technologie, które nie skończą w szufladzie
Materiał Promocyjny
INEA partnerem Digital Excellence Awards - współpraca na rzecz przyspieszenia cyfrowej transformacji w Polsce
Biznes Ludzie Startupy
Huawei Startup Challenge wesprze rolnicze innowacje
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Biznes Ludzie Startupy
Jeff Bezos znów u steru. Poprowadzi rewolucyjny start-up AI
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama