Aktualizacja: 15.03.2025 09:16 Publikacja: 06.12.2021 13:27
Koniec z czekaniem na rachunek. Startup RestBill chce przenieść digitalizację płatności na nowy poziom. Dzięki jego apce obiad w knajpie opłacisz smartfonem bez oczekiwania na kelnera.
Foto: Drazen Zigic - shutterstock
Wrocławski startup RestBill chce zrewolucjonizować rynek gastronomiczny nad Wisłą. Jego apka o tej samej nazwie już działa w pierwszych lokalach (w restauracjach Setka Warszawa i Setka Wrocław), a plany ekspansji są bardzo ambitne – celem są największe miasta w Polsce. W spółce trwają obecnie prace nad integracją nowatorskiego rozwiązania z dostawcami POS, co znacząco przyspieszy wdrożenia. – W maju przyszłego roku RestBill ma być już obecny w co najmniej kilkudziesięciu restauracjach, a na koniec 2023 r. ich liczba osiągnie 1000 – zapowiadają twórcy aplikacji.
Mati Staniszewski, założyciel ElevenLabs, czy Sebastian Siemiątkowski, twórca Klarny, to tylko część tuzów europejskiej branży start-upów, którzy – w ramach nowego projektu – chcą tworzyć kolejne jednorożce i gonić USA.
Sztuczna inteligencja bierze się za księgowych. Rodzima spółka Spice Solutions stworzyła narzędzie, które ma weryfikować standard jakości ich usług. A robi to w imponującym tempie. AI w 13 sekund sprawdza 4 tys. plików.
Start-up Ataraxis, zajmujący się medycyną precyzyjną wspieraną przez AI, pozyskał od inwestorów ponad 20 mln dol. Pieniądze wyłożyli m.in. Peter Thiel, guru Doliny Krzemowej, twórca PayPala, oraz czołowi badacze z OpenAI i DeepMind.
Innowatorzy z Polski mają coraz więcej zastosowań dla sztucznej inteligencji, a niektóre z projektów rodzimych start-upów stanowią prawdziwą rewolucję.
Rola Bałtyku jest kluczowa w kontekście transformacji europejskiego sektora energii. Akwen doskonale nadaje się do rozwoju morskiej energetyki wiatrowej, sprzyja też rozwojowi innych technologii niskoemisyjnych, w tym odnawialnego wodoru.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
Mati Staniszewski, założyciel ElevenLabs, czy Sebastian Siemiątkowski, twórca Klarny, to tylko część tuzów europejskiej branży start-upów, którzy – w ramach nowego projektu – chcą tworzyć kolejne jednorożce i gonić USA.
Start-up Ataraxis, zajmujący się medycyną precyzyjną wspieraną przez AI, pozyskał od inwestorów ponad 20 mln dol. Pieniądze wyłożyli m.in. Peter Thiel, guru Doliny Krzemowej, twórca PayPala, oraz czołowi badacze z OpenAI i DeepMind.
Innowatorzy z Polski mają coraz więcej zastosowań dla sztucznej inteligencji, a niektóre z projektów rodzimych start-upów stanowią prawdziwą rewolucję.
Coraz więcej kawiarni postanawia zawalczyć ze zjawiskiem osób godzinami okupujących stoliki i pracujących na komputerze. Kolejne lokale w Polsce wprowadzają zakaz pracy z laptopem. Klienci biorą w obronę właścicieli kawiarni.
Choć zadłużenie sektora przekracza 400 mln zł, to jednak firmy są zadowolone z wyników. I spodziewają się, że konsumenci chętniej będą jadać poza domem lub zamawiać posiłki.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Na przystawkę i danie główne – wyłącznie słodkości. Szefowie kuchni proponują zmianę, która wielu osobom przypadnie do gustu, szczególnie w tłusty czwartek. Jak narodził się trend, który zyskuje popularność?
Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Tym razem lokal prowadzony przez najbardziej znanego polskiego szefa kuchni, Przemysława Klimę, trafił na prestiżową listę „50 Best Discovery" wyróżniającą najciekawsze restauracje, bary i hotele na całym świecie.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas