Reklama
Rozwiń
Reklama

Wertykalne farmy. Polski pomysł na rolnictwo w mieście

Uprawa żywności w przestrzeni zamkniętej na kilku, a nawet kilkunastu poziomach, przy wsparciu technologii, która pozwala na kontrolę warunków uprawy i zwiększenie jej efektywności to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa.

Publikacja: 25.01.2022 00:03

Mikroliście uprawiane  na farmach wertykalnych  w centrach miast to przyszłość innowacyjnego rolnict

Mikroliście uprawiane na farmach wertykalnych w centrach miast to przyszłość innowacyjnego rolnictwa

Foto: Listny Cud

Mowa o farmach wertykalnych. Ten koncept rolnictwa przyszłości rozwija Listny Cud – wrocławski start-up, produkujący ekologiczną żywność w mieście. Projekt niedawno pozyskał 1 mln zł od funduszu Augere Health Food Fund. Spółka chce dzięki tym pieniądzom przeprowadzić prace badawczo-rozwojowe, wprowadzić do uprawy nowe gatunki roślin, ale też ruszyć z ekspansją biznesu na kolejne miasta w Polsce. Dotąd firma w teren upraw przeobraziła m.in. jedno z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie, gdzie na powierzchni ok. 40 m kw. znalazły się trzy piętra roślin, a także specjalny systemem oświetlenia i nawadniania. Listny Cud jako pierwszy w naszym kraju wprowadził też sklepowe farmy wertykalne – pojawiły się one w marketach sieci Carrefour. Kupować można więc produkty świeże, wprost z uprawy.

A co uprawia się na takich farmach? Jak wyjaśniają w start-upie, chodzi o tzw. mikrolistki. To pośrednia forma między kiełkiem, a dojrzałą rośliną. Mikroliście, bogate w szereg witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, zawierają żelazo, potas, czy kwas foliowy. Najpopularniejsze są mikroliście brokuła, gorczycy, rzodkiewki, czy rukoli (są one zdecydowanie mniejsze niż ich dorosłe odpowiedniki – w zależności od rośliny mikroliście mają od 2,5 do 7,5 cm wysokości).

Czytaj więcej

E-targ żywności rośnie w pandemii. Oto liderzy rzemieślniczego jedzenia

Matylda Szyrle, prezes Listnego Cudu, tłumaczy, że chce produkować żywność dobrą dla ludzi i planety, a farmy wertykalne pomagają lepiej wykorzystywać powierzchnię i oszczędzają nawet 90 proc. wody w porównaniu do tradycyjnych upraw.

– Ponieważ nasza farma jest w mieście, znacząco ograniczamy emisje wynikające z transportu. Mikroliście możemy uprawiać przez cały rok, w pełni ekologicznie, bez użycia pestycydów – dodaje.

Reklama
Reklama

Listny Cud uprawia osiem rodzajów mikroliści, które sprzedaje w biodegradowalnych doniczkach i papierowych opakowaniach. Na rynku działa od niecałych dwóch lat. Wrocławska firma liczy, że pójdzie w ślady innych spółek tego typu, którym udało się osiągnąć już status jednorożca. Przykładem mogą być takie zagraniczne start-upy zajmujące się rolnictwem wertykalnym, jak InFarm, Bowery i AeroFarms.

Biznes Ludzie Startupy
Nie tylko Ozempic. Polacy chcą odchudzić Europejczyków z pomocą AI
Biznes Ludzie Startupy
Polska to rynek przyzwyczajony do mocnej konkurencji
Biznes Ludzie Startupy
Koniec kradzieży rowerów? Polski pomysł podbija świat
Patronat Rzeczpospolitej
24 godziny na cyfrowe rozwiązania. Znamy zwycięzców HackNation 2025
Biznes Ludzie Startupy
Do start-upów trafią duże pieniądze. Państwowa instytucja wesprze zagraniczną ekspansję
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama