Wertykalne farmy. Polski pomysł na rolnictwo w mieście

Uprawa żywności w przestrzeni zamkniętej na kilku, a nawet kilkunastu poziomach, przy wsparciu technologii, która pozwala na kontrolę warunków uprawy i zwiększenie jej efektywności to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa.

Publikacja: 25.01.2022 00:03

Mikroliście uprawiane  na farmach wertykalnych  w centrach miast to przyszłość innowacyjnego rolnict

Mikroliście uprawiane na farmach wertykalnych w centrach miast to przyszłość innowacyjnego rolnictwa

Foto: Listny Cud

Mowa o farmach wertykalnych. Ten koncept rolnictwa przyszłości rozwija Listny Cud – wrocławski start-up, produkujący ekologiczną żywność w mieście. Projekt niedawno pozyskał 1 mln zł od funduszu Augere Health Food Fund. Spółka chce dzięki tym pieniądzom przeprowadzić prace badawczo-rozwojowe, wprowadzić do uprawy nowe gatunki roślin, ale też ruszyć z ekspansją biznesu na kolejne miasta w Polsce. Dotąd firma w teren upraw przeobraziła m.in. jedno z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie, gdzie na powierzchni ok. 40 m kw. znalazły się trzy piętra roślin, a także specjalny systemem oświetlenia i nawadniania. Listny Cud jako pierwszy w naszym kraju wprowadził też sklepowe farmy wertykalne – pojawiły się one w marketach sieci Carrefour. Kupować można więc produkty świeże, wprost z uprawy.

A co uprawia się na takich farmach? Jak wyjaśniają w start-upie, chodzi o tzw. mikrolistki. To pośrednia forma między kiełkiem, a dojrzałą rośliną. Mikroliście, bogate w szereg witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, zawierają żelazo, potas, czy kwas foliowy. Najpopularniejsze są mikroliście brokuła, gorczycy, rzodkiewki, czy rukoli (są one zdecydowanie mniejsze niż ich dorosłe odpowiedniki – w zależności od rośliny mikroliście mają od 2,5 do 7,5 cm wysokości).

Czytaj więcej

E-targ żywności rośnie w pandemii. Oto liderzy rzemieślniczego jedzenia

Matylda Szyrle, prezes Listnego Cudu, tłumaczy, że chce produkować żywność dobrą dla ludzi i planety, a farmy wertykalne pomagają lepiej wykorzystywać powierzchnię i oszczędzają nawet 90 proc. wody w porównaniu do tradycyjnych upraw.

– Ponieważ nasza farma jest w mieście, znacząco ograniczamy emisje wynikające z transportu. Mikroliście możemy uprawiać przez cały rok, w pełni ekologicznie, bez użycia pestycydów – dodaje.

Listny Cud uprawia osiem rodzajów mikroliści, które sprzedaje w biodegradowalnych doniczkach i papierowych opakowaniach. Na rynku działa od niecałych dwóch lat. Wrocławska firma liczy, że pójdzie w ślady innych spółek tego typu, którym udało się osiągnąć już status jednorożca. Przykładem mogą być takie zagraniczne start-upy zajmujące się rolnictwem wertykalnym, jak InFarm, Bowery i AeroFarms.

Mowa o farmach wertykalnych. Ten koncept rolnictwa przyszłości rozwija Listny Cud – wrocławski start-up, produkujący ekologiczną żywność w mieście. Projekt niedawno pozyskał 1 mln zł od funduszu Augere Health Food Fund. Spółka chce dzięki tym pieniądzom przeprowadzić prace badawczo-rozwojowe, wprowadzić do uprawy nowe gatunki roślin, ale też ruszyć z ekspansją biznesu na kolejne miasta w Polsce. Dotąd firma w teren upraw przeobraziła m.in. jedno z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie, gdzie na powierzchni ok. 40 m kw. znalazły się trzy piętra roślin, a także specjalny systemem oświetlenia i nawadniania. Listny Cud jako pierwszy w naszym kraju wprowadził też sklepowe farmy wertykalne – pojawiły się one w marketach sieci Carrefour. Kupować można więc produkty świeże, wprost z uprawy.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes Ludzie Startupy
Przełomowy pomysł Szwajcarów. Auta z tkaniny mają być lżejsze i ograniczyć emisję
Biznes Ludzie Startupy
Meble z konopi. Polacy stworzyli alternatywę dla wycinki drzew
Biznes Ludzie Startupy
Stworzyli nowy sposób wykrywania chorób. Firma ze Stalowej Woli wyciśnie łzy
Biznes Ludzie Startupy
Estończycy chcą skończyć z papierem. Ogromne oszczędności
Biznes Ludzie Startupy
Jak zmniejszyć bariery językowe w internecie. Czesi mają rozwiązanie