Mowa o farmach wertykalnych. Ten koncept rolnictwa przyszłości rozwija Listny Cud – wrocławski start-up, produkujący ekologiczną żywność w mieście. Projekt niedawno pozyskał 1 mln zł od funduszu Augere Health Food Fund. Spółka chce dzięki tym pieniądzom przeprowadzić prace badawczo-rozwojowe, wprowadzić do uprawy nowe gatunki roślin, ale też ruszyć z ekspansją biznesu na kolejne miasta w Polsce. Dotąd firma w teren upraw przeobraziła m.in. jedno z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie, gdzie na powierzchni ok. 40 m kw. znalazły się trzy piętra roślin, a także specjalny systemem oświetlenia i nawadniania. Listny Cud jako pierwszy w naszym kraju wprowadził też sklepowe farmy wertykalne – pojawiły się one w marketach sieci Carrefour. Kupować można więc produkty świeże, wprost z uprawy.