Jak rozwiązać problem braku fosforu na świecie

Kierownik projektu doktorant Paweł Sega
mat.pras.

W dzisiejszych czasach jednym z głównych problemów cywilizacyjnych są możliwości dostosowania produkcji żywności do rosnącej liczebności populacji ludzi na świecie.

Na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu trwa projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki: „Identyfikacja oraz charakterystyka jęczmiennych homologów czynnika transkrypcyjnego PSR1 związanych z regulacją ekspresji genów w odpowiedzi na niedobór fosforanów w jęczmieniu (Hordeum vulgare)”.

Fosfor jest niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmów żywych. Rośliny pobierają fosfor w postaci jonów fosforanowych z gleby przez korzeń i transportują do części nadziemnej. Rośliny regulują poziom fosforanów za pośrednictwem szlaków molekularnych, w których skład wchodzą m.in. cząsteczki mikroRNA oraz białka przenoszące ubikwitynę.

– Globalne zasoby fosforu na ziemi są ograniczone i nieodnawialne. Szacuje się, że łączne rezerwy fosforanów zostaną wyczerpane w ciągu 350 lat, jednak przy większym wykorzystaniu chociażby do produkcji nawozów sztucznych czas ten znacznie się skróci – tłumaczy kierownik projektu doktorant Paweł Sega.

Jęczmień, przedstawiciel roślin zbożowych, został udomowiony i zagospodarowany przez człowieka do celów spożywczych. Został wykorzystany w badaniach projektu ze względu na duże znaczenie gospodarcze oraz niekorzystny wpływ niedoboru fosforanów na jego wzrost. Za regulację aktywności genów w stresowych warunkach niedoboru fosforanów odpowiadają czynniki transkrypcyjne, jęczmienne homologii PSR1 z glonów. W prowadzonych eksperymentach szuka się białek, które wiążą się do promotorów genów w obrębie DNA i regulują ekspresję genów kontrolujących poziom fosforanów w jęczmieniu.

– W projekcie przy zastosowaniu nowoczesnych technik biologii molekularnej zaplanowano identyfikację nowych białek pełniących funkcje czynników transkrypcyjnych zaangażowanych w utrzymanie równowagi fosforanowej w roślinie. Ich poznanie może mieć istotne znaczenie w zrozumieniu mechanizmów warunkujących tolerancję na niedobór fosforanów w roślinach – mówi doktorant. ©℗

Anna Wesecka

Mogą Ci się również spodobać

Przyszłość autonomicznych aut wykuwa się w… Krakowie

Sztuczna inteligencja, kamery 3D, systemy rozpoznawania gestów kierowców, opracowane specjalnie dla przemysłu motoryzacyjnego – ...

Przemysł 4.0 idzie jeszcze dalej

Technologie takie jak internet rzeczy, rozszerzona rzeczywistość czy sztuczna inteligencja coraz odważniej wkraczają także ...

Technologiczne spółki przyciąga parkiet

Większość spółek, które zadebiutowały na giełdzie w ostatnich kilkunastu miesiącach, to reprezentanci branży nowych ...

Blackberry wejdzie w lodówki i telewizory

Smartfony legendarnej marki, mimo prób powrotu, sukcesu nie odniosły. Teraz jednak zaproponuje coś zupełnie ...

Sushi zrobi ci robot

Najcięższe i najnudniejsze prace za kucharza wykona teraz robot. Japoński koncern AUTEC oferuje maszyny, ...

Kryptowaluty przyciągnęły 1,6 mld dolarów

Mimo tego, że kryptowaluty wciąż znajdują się w odwrocie, fundusze venture capital i inne ...