Próbówki zastąpią więc fermy. A wszystko dzięki kooperacji z 3D Bioprinting Solutions, technologicznym startupem z Rosji, który specjalizuje się w biologicznym druku 3D.

Czytaj także: W Izraelu robią steki z drukarki. Tanie i zdrowe

Drukowanie nuggets’ów miałoby się odbywać z wykorzystaniem komórek kurczaka i materiału roślinnego. KFC planuje dostarczyć firmie zajmującej się biodrukiem niezbędne składniki, jak panierka i przyprawy. To ma pozwolić uzyskać charakterystyczny smak KFC – pisze „The Verge”. Konsystencja kurczaka z próbówki również ma być podobna do tego naturalnego. Drukowane danie nie byłoby wegetariańskie. Ale KFC oferuje już dziś opcję dla osób, które nie jedzą mięsa. W ub. r. KFC jako pierwsza amerykańska sieć fast-foodów przetestowała produkt z kurczaka na bazie roślin. Teraz planuje wprowadzić go do większej liczby swoich placówek.

Laboratoryjne mięso produkowane przez rosyjską firmę w ramach testu do restauracji trafi już jesienią. W KFC podkreślają, że – jak podaje „American Environmental Science and Technology Journal” – korzyści płynące z „uprawy” mięsa z komórek to zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych oraz niższe zużycie energii, w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowlanymi. – Technologie biodruku 3D, początkowo szeroko rozpoznawane w medycynie, obecnie zyskują na popularności w produkcji żywności – komentuje Yusef Khesuani, współzałożyciel 3D Bioprinting Solutions.