Japońscy naukowcy odkryli zaskakujący sposób na wydłużenie życia

Lokalny przysmak może przedłużać życie. Natto, potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez bakterie Bacillus subtilis ziaren soi, jest w Japonii popularna i jadana już od ponad 12 stuleci.

Publikacja: 31.07.2023 02:47

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą

Foto: Bloomberg

Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.

Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Technologie
Co Polak będzie robił w kosmosie? 13 ważnych eksperymentów
Technologie
Niewyobrażalna moc obliczeniowa. IBM zbuduje najpotężniejszy kwantowy superkomputer
Technologie
To już desperacja. Musieli wyłączyć AI, by uczniowie nie ściągali na egzaminach
Technologie
Powstaje „gniazdo robotów". Kiedy humanoidy przestaną być zawodne i wejdą do domów?
Technologie
Człowiek z naklejką na czole. Amerykanie mają sposób na zmęczenie