Japońscy naukowcy odkryli zaskakujący sposób na wydłużenie życia

Lokalny przysmak może przedłużać życie. Natto, potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez bakterie Bacillus subtilis ziaren soi, jest w Japonii popularna i jadana już od ponad 12 stuleci.

Publikacja: 31.07.2023 02:47

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą

Foto: Bloomberg

Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.

Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Technologie
Właściciel wyszukiwarki zainwestuje w elektrownie atomowe. Pojawił się „pożeracz energii”
Technologie
„Rozmowa" z psem i kotem? Właśnie pada bariera w komunikacji
Technologie
Jest najszybszy na świecie. Może dać Chinom podwodną dominację
Technologie
To największy elektryczny pojazd na świecie. Same baterie ważą 250 ton
Technologie
Rząd chce wyciągnąć z dołka polskie innowacje. Powstała specgrupa
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem