Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 13.06.2025 11:26 Publikacja: 31.07.2023 02:47
Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą
Foto: Bloomberg
Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.
Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.
Po niemal półwieczu przerwy Polska ponownie wysyła w kosmos swojego astronautę. Sławosz Uznański-Wiśniewski weźm...
Amerykański koncern ogłosił ambitny plan budowy pierwszego wielkoskalowego, odpornego na błędy komputera kwantow...
Chiny wyłączyły szereg funkcji w najpopularniejszych aplikacjach wykorzystujących sztuczną inteligencję, by walc...
Humanoidy są co najmniej pięć lat „od swojego momentu iPhone’a”, czyli masowej komercjalizacji - uważa czołowy c...
Naukowcy z University of Texas w Austin opracowali innowacyjny e-tatuaż, który może m.in. zrewolucjonizować bezp...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas