Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.
Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.
Czytaj więcej
Właściciel Twittera – teraz znanego jako X – znów udostępnia kontrowersyjne i niepotwierdzone informacje o szczepionkach na Covid-19. Elon Musk podał dalej tweeta o tym jakoby szczepionki przyczyniały się do problemów z sercem.
Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą. Ponadto okazało się, że tak karmione nicienie są bardziej odporne na stres i mają wyraźnie zwiększoną odporność. Zbadano także ich odporność na promieniowanie UV i stres oksydacyjny – nicienie okazały się zaskakująco odporne i na te czynniki. Naukowcy twierdzą, że to wszystko dzięki natto i bakteriom użytym do fermentacji nasion soi.
Czytaj więcej
Opracowywany przez brytyjski start-up Pulsar Fusion silnik ma przynieść dużo większą moc i prędkości, co skróciłoby lot astronautów na Marsa o połowę, a na Tytana pięciokrotnie. To nie jedyny tak ambitny projekt.