Japońscy naukowcy odkryli zaskakujący sposób na wydłużenie życia

Lokalny przysmak może przedłużać życie. Natto, potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez bakterie Bacillus subtilis ziaren soi, jest w Japonii popularna i jadana już od ponad 12 stuleci.

Publikacja: 31.07.2023 02:47

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą

Foto: Bloomberg

Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.

Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.

Czytaj więcej

Najbogatszy człowiek świata twierdzi, że szczepionki na Covid-19 szkodzą

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą. Ponadto okazało się, że tak karmione nicienie są bardziej odporne na stres i mają wyraźnie zwiększoną odporność. Zbadano także ich odporność na promieniowanie UV i stres oksydacyjny – nicienie okazały się zaskakująco odporne i na te czynniki. Naukowcy twierdzą, że to wszystko dzięki natto i bakteriom użytym do fermentacji nasion soi.

Czytaj więcej

Loty międzygalaktyczne są możliwe. Powstaje przełomowy silnik termojądrowy

Profesor Eriko Kage-Nakadai zapowiedziała dalszy ciąg badań. Teraz czas na eksperymenty na ssakach i badania epidemiologiczne, które pomogą stworzyć zdrowe i dłużej żyjące społeczeństwo, jeśli okaże się, że natto tak samo działa na ludzi jak na nicienie.

Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.

Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Technologie
Te roboty mają być jak ludzie. Elon Musk podał datę ich wprowadzenia
Technologie
Boty AI już w 2025 roku będą rozumieć i pracować jak ludzie. I mogą ich zastąpić
Technologie
Fałszywe oferty pracy to już plaga. Sztuczna inteligencja wspiera oszustów
Technologie
„Babcie supermodelki”. Naukowcy wynaleźli lek przedłużający życie aż o jedną czwartą
Materiał Promocyjny
Mała Księgowość: sprawdzone rozwiązanie dla małych i średnich przedsiębiorców
Technologie
Chcieli tworzyć historię i nadać AI prawa pracownicze. „Bunt” i klęska dużej firmy