Japońscy naukowcy odkryli zaskakujący sposób na wydłużenie życia

Lokalny przysmak może przedłużać życie. Natto, potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez bakterie Bacillus subtilis ziaren soi, jest w Japonii popularna i jadana już od ponad 12 stuleci.

Publikacja: 31.07.2023 02:47

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione

Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą

Foto: Bloomberg

Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.

Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Technologie
W pierwszym takim biegu humanoidy rywalizowały z ludźmi. Kto wygrał?
Technologie
USA potrafią już „manipulować czasem i przestrzenią”. Człowiek Trumpa zaskoczył
Technologie
Te zawody znikną przez AI w pierwszej kolejności. „Radykalne i szybkie zmiany”
Technologie
Powstał system nawigacji odporny na zakłócenia i dokładniejszy od GPS
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Technologie
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku