Aktualizacja: 10.05.2025 18:57 Publikacja: 31.07.2023 02:47
Naukowcy odkryli, że nicienie karmione natto miały znacznie dłuższą żywotność niż osobniki karmione standardową dietą
Foto: Bloomberg
Natto jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą zniechęcić do jedzenia. Japończycy uważają, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają natto i tych, którzy nie znoszą tego dania, mimo iż jest ono uznawane za pożywne i zdrowe. Okazuje się, że nie tylko.
Grupa badawcza kierowana przez profesor Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University, zbadała wpływ spożycia natto na długość życia. Testy przeprowadzone na niepasożytniczym gatunku nicieni, które żywią się między innymi bakteriami używanymi do fermentacji nasion soi do natto. Bakterie te można znaleźć w różnych środowiskach, takich jak gleba, rośliny, zwierzęta, a nawet ludzki układ pokarmowy. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino.
Dynamiczny rozwój generatywnej sztucznej inteligencji może doprowadzić świat do energetycznego kryzysu. Wykorzys...
Zrozumienie „języka” zwierząt od wieków było jednym z marzeń ludzkości. Dzięki rozwojowi sztucznej inteligencji...
Chiny ostro wzięły się za urzeczywistnianie wizji dominacji na morzach i oceanach, a krokiem w tym kierunku ma b...
Elektryczne samochody nikogo już nie dziwią, pojawiają się pierwsze elektryczne samoloty, ale wielki statek pasa...
To, co dotąd było kulą u nogi rozwoju innowacji w Polsce, ma stać się świetnie działającym trybikiem – taki jest...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas