Reklama

Finowie stworzyli kawę w laboratorium. Tradycyjni producenci mają problem?

Kawa z hodowanych w laboratorium komórek roślinnych mogłaby smakować równie dobrze, jak ta z konwencjonalnych hodowli – wynika z badań opublikowanych w branżowym magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Publikacja: 14.12.2023 18:28

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak s

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak samo jak kawa z upraw naturalnych

Foto: Bloomberg

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Według przewidywań Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w sezonie 2023/2024 zostanie wyprodukowanych ponad 10 mln ton ziaren kawy. Jednak uprawa kawy jest coraz bardziej zagrożona przez ocieplający się klimat. Krzewy kawowca rosną tylko w określonych temperaturach i na określonych wysokościach. Są też wrażliwe na zmiany klimatu.

Alternatywa dla hodowli kawowca

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Technologie
AI nie słucha ludzi, którzy chcą ją wyłączyć. Zaskakujące wyniki testów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Technologie
Tak „doktor Bot” leczy Polaków. Czy AI zastąpi lekarza?
Technologie
ChatGPT, Gemini i inne boty AI to wyjątkowo groźne lizusy. Naukowcy biją na alarm
Technologie
Polskie firmy coraz częściej myślą o suwerenności cyfrowej
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Technologie
Chiny szykują się do wojny przyszłości. Mózgiem ma być DeepSeek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama