Finowie stworzyli kawę w laboratorium. Tradycyjni producenci mają problem?

Kawa z hodowanych w laboratorium komórek roślinnych mogłaby smakować równie dobrze, jak ta z konwencjonalnych hodowli – wynika z badań opublikowanych w branżowym magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Publikacja: 14.12.2023 18:28

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak s

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak samo jak kawa z upraw naturalnych

Foto: Bloomberg

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Według przewidywań Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w sezonie 2023/2024 zostanie wyprodukowanych ponad 10 mln ton ziaren kawy. Jednak uprawa kawy jest coraz bardziej zagrożona przez ocieplający się klimat. Krzewy kawowca rosną tylko w określonych temperaturach i na określonych wysokościach. Są też wrażliwe na zmiany klimatu.

Alternatywa dla hodowli kawowca

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Technologie
B-2 Spirit zaatakował Iran: sekrety najpotężniejszego i najdroższego bombowca świata
Technologie
„Ojciec chrzestny AI” zdradza, kto przetrwa. „Świetny moment, by zostać hydraulikiem”
Technologie
Do 2035 r. wszystko się zmieni. Rewolucja w nauce i technologii oczami twórcy ChatGPT
Technologie
Amerykański generał: Zbliża się era hiperwojny, a Zachód nie jest na nią gotowy
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Technologie
Twórca ChatGPT ostrzega: AI zmieni rynek pracy. Znikną zawody, wrócą „ludzie od pomysłów”