Finowie stworzyli kawę w laboratorium. Tradycyjni producenci mają problem?

Kawa z hodowanych w laboratorium komórek roślinnych mogłaby smakować równie dobrze, jak ta z konwencjonalnych hodowli – wynika z badań opublikowanych w branżowym magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Publikacja: 14.12.2023 18:28

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak s

Naukowcy twierdzą, że uda im się stworzyć w laboratorium kawę, która będzie smakować dokładnie tak samo jak kawa z upraw naturalnych

Foto: Bloomberg

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Według przewidywań Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w sezonie 2023/2024 zostanie wyprodukowanych ponad 10 mln ton ziaren kawy. Jednak uprawa kawy jest coraz bardziej zagrożona przez ocieplający się klimat. Krzewy kawowca rosną tylko w określonych temperaturach i na określonych wysokościach. Są też wrażliwe na zmiany klimatu.

Alternatywa dla hodowli kawowca

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Technologie
Kosmiczne ceny za dostęp do Manusa. Przełomowe narzędzie z Chin króluje na czarnym rynku
Technologie
Król rapu i lekarz kotów. Przybywa niezwykłych zastosowań AI
Technologie
Naukowcy stworzyli skórę o niezwykłych właściwościach. Przełom w medycynie i robotyce
Technologie
Humanoidy blisko „momentu deepseek”. Zaciera się różnica z ludźmi
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Technologie
„Urzędnicy DeepSeek” zatrudniani w miastach. Co z pracownikami administracji?