Konopie zastąpią mięso i drewno. Ta roślina ma wielką przyszłość

Większość osób, słysząc o tych roślinach, myśli o substancjach odurzających. A to błąd. Wytwarza się z niej coraz więcej produktów. Rodzima firma Green Lanes widzi w niej alternatywę dla tradycyjnego białka i materiał do produkcji mebli.

Publikacja: 25.04.2023 01:21

Konopie są odpowiedzią na kryzys klimatyczny – twierdzi Jacek Kramarz, wiceprezes wrocławskiej spółk

Konopie są odpowiedzią na kryzys klimatyczny – twierdzi Jacek Kramarz, wiceprezes wrocławskiej spółki Green Lanes. Start-up ten rozwija alternatywne, „odpowiedzialne środowiskowo” produkty

Foto: mat. pras.

Wrocławska firma rozwija innowacyjny biznes w dość nie typowej branży – konopi włóknistych. Start-up, czy też jak mówią o nim sami jego założyciele, podmiot o charakterze venture building (buduje start-upy skupione wokół konkretnego projektu), ma w swojej grupie trzy spółki, które skupiają się na projektach w zakresie przetwórstwa roślin. Pomysły na podbój rynku są dość oryginalne – skupiają się m.in. na produkcji „mięsa” z konopi czy też wytwarzaniu konopnego „drewna”. A to dopiero początek, bo w ramach Green Lanes działa laboratorium B+R, które już pracuje nad koncepcjami nowych produktów.

Włóknisty magnes na inwestorów

Green Lanes w obliczu wyzwań klimatycznych dość szybko trafił na celownik inwestorów. Firmą zainteresował się m.in. January Ciszewski z JR Holding. Wrocławska spółka niedawno sfinalizowała kolejną rundę inwestycyjną, pozyskując pieniądze na rozwój (tylko od początku br. do start-upu wpłynęło już 3,5 mln zł), a teraz przygotowuje się do wejścia na giełdę (termin debiutu na parkiecie nie został jeszcze jednak oficjalnie wskazany). – Cieszy, że mimo trudnej sytuacji na rynku kapitałowym udało się sprawnie pozyskać środki na rozwój grupy. Pomimo zwiększenia wielkości emisji mieliśmy nadsubskrybcję – mówi Piotr Pietras, prezes i założyciel Green Lanes.

Drugi z twórców grupy Jacek Kramarz wierzy, że projekty realizowane przez start-up mają wielki potencjał. – Konopie pochłaniają nawet czterokrotnie więcej dwutlenku węgla niż lasy, są więc świetną odpowiedzią na kryzys klimatyczny i związaną z nim potrzebą wprowadzania bardziej odpowiedzialnych środowiskowo alternatyw dla już istniejących produktów i rozwiązań – podkreśla.

Czytaj więcej

Depresja i ból. Pandemiczny boom na marihuanę i sprzęt do produkcji

W ramach grupy funkcjonują trzy spółki: The True Green, Green Lanes Proteins oraz Green Lanes Foods. Ta pierwsza zajmuje się przetwórstwem łodyg konopi włóknistej – tworzy innowacyjne produkty o właściwościach i wyglądzie zbliżonym do drewna. Z rośliny uzyskuje się więc materiał podobny do płyt OSB, płyt wiórowych czy drewna klejonego. Drugi z podmiotów wytwarza z kolei produkty żywnościowe. Te powstają pod marką Hempeat. Chodzi przede wszystkim o zamienniki mięsa produkowane na bazie teksturowanego białka konopi.

Green Lanes Proteins natomiast opracował innowacyjne technologie, które pozwalają wydobyć i skoncentrować białko zawarte w produktach ubocznych procesu tłoczenia spożywczego oleju z ziarna konopi. Spółka ta prowadzi także szereg prac badawczo-rozwojowych nad ulepszaniem istniejących oraz tworzeniem nowych produktów na bazie izolatu i koncentratu białka roślinnego.

Pierwsza taka fabryka w Europie

Wrocławska grupa zapowiada, że dzięki pozyskaniu finansowania przyspieszy rozwój spółek portfelowych, w szczególności marki Hempeat. Jak informuje Piotr Pietras, w szybkim tempie podbija ona rynek gastronomiczny, pozyskując do współpracy nowe restauracje i firmy cateringowe. – Aktualnie jest to już ok. 80 lokali. Dzięki temu Green Lanes Foods zbliża się do rentowności – wskazuje.

Podkreśla przy tym, że środki pozyskane z ostatniej rundy inwestycyjnej zostaną przekazane także do Green Lanes Proteins. Spółka uruchamia produkcję w nowym zakładzie pod Lublinem i wkrótce ma wprowadzić swoje produkty do sprzedaży.

Firma The True Green, która zajmuje się produkcją produktów o wyglądzie i właściwościach drewna, obecnie realizuje prace B+R na własnej linii prototypowej w technikum zlokalizowanym w Turce pod Lublinem. Piotr Pietras zapewnia, iż efekty tych prac są bardzo obiecujące. Jak zaznacza, powstały pierwsze modele produkcyjne oraz meble na bazie tarcicy konopnej. Ale to dopiero początek, bo plany są znacznie bardziej ambitne. Spółka jeszcze w tym roku zamierza pozyskać (w ramach kolejnej rundy inwestycyjnej) pieniądze na budowę zakładu produkcyjnego drewna z konopi. Miała to by być pierwsza tego typu fabryka na naszym kontynencie.

Konopie siewne to rośliny włókniste, oleiste, które – w odróżnieniu od konopi indyjskich (marihuana), wykorzystuje się w celach przemysłowych. Charakteryzują się niskim stężeniem THC, nie mają więc właściwości odurzających. Występują w nich natomiast wyższe poziomy CBD (kannabidiol jest odpowiedzialny za poprawny przebieg podstawowych procesów fizjologicznych organizmu człowieka, jak np. apetyt, pragnienie, pamięć czy sen), który nie ma jednak działania psychoaktywnego).

Wrocławska firma rozwija innowacyjny biznes w dość nie typowej branży – konopi włóknistych. Start-up, czy też jak mówią o nim sami jego założyciele, podmiot o charakterze venture building (buduje start-upy skupione wokół konkretnego projektu), ma w swojej grupie trzy spółki, które skupiają się na projektach w zakresie przetwórstwa roślin. Pomysły na podbój rynku są dość oryginalne – skupiają się m.in. na produkcji „mięsa” z konopi czy też wytwarzaniu konopnego „drewna”. A to dopiero początek, bo w ramach Green Lanes działa laboratorium B+R, które już pracuje nad koncepcjami nowych produktów.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes Ludzie Startupy
Historia zdrowia każdego w jednym pliku. Firma z Warszawy chce zlikwidować kolejki
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Biznes Ludzie Startupy
Sztuczna inteligencja z Polski chce odmienić działanie firm w USA
Biznes Ludzie Startupy
Polska elektrownia wodna nie musi mieć tamy
Biznes Ludzie Startupy
Klikasz i kupujesz to, co widzisz w TV. Pomoże polska sztuczna inteligencja
Biznes Ludzie Startupy
Polacy radykalnie wydłużyli świeżość żywności. Technologia z Torunia trafi do USA