Polacy szykują rewolucję na roli i w ogrodach. Te preparaty mocno zwiększą plony

Badacze z Instytutu Mikrobiologii UW opracowali nowatorskie biopreparaty – mają stymulować i regenerować glebę. Naukowcy szykują się do komercjalizacji.

Publikacja: 12.12.2023 09:58

Zespół Wydziału Biologii UW opracował nowe nawozy, biostymulatory i regeneratory gleby

Zespół Wydziału Biologii UW opracował nowe nawozy, biostymulatory i regeneratory gleby

Foto: mat. pras.

Biotechnologiczne osiągnięcie zespołu kierowanego przez dr Klaudię Dębiec-Andrzejewską oraz dr. Kumara Pranawa z Instytutu Mikrobiologii Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego ma szansę niedługo wejść na rynek. Chodzi o szereg rozwiązań, takich jak innowacyjne nawozy, biostymulatory czy regeneratory gleby. Jak podaje UW, rozwiązania zostały przebadane już pod kątem potencjalnego zastosowania i funkcjonalności w rolnictwie czy przemyśle. Na razie jeszcze nie wiadomo, kiedy nowatorskie środki trafią na rynek. Nowe technologie z Polski są w fazie certyfikacji.

Szczepy prosto z kopalni i Antarktyki

– Wykształciliśmy szereg biopreparatów, które w istotny sposób mogą wspierać rolników, ogrodników i hodowców roślin. Jako badacze nie chcemy poprzestać na publikowaniu prac naukowych, lecz sprawić, by odkrycia znalazły zastosowanie – mówi Dębiec-Andrzejewska.

Jak tłumaczy, zespoły biologów równolegle badały właściwości różnego rodzaju glebowych szczepów bakteryjnych i grzybów, w tym szczepów endemicznych, występujących tylko w określonych strefach klimatycznych – np. w Antarktyce. Większość z nich bytuje w trudnych warunkach środowiskowych, np. w kopalni czy na pustyni. Na etapach ewolucyjnego dostosowania wykształciły one cechy i właściwości, które pozwalają im przetrwać, a które z punktu widzenia hodowców roślin mogą być pożądane. I na tym właśnie skoncentrowali się badacze z UW. Choć nie tylko – opracowali bowiem również takie produkty mikrobiologiczne dla przemysłu, które mają przyśpieszać efektywność kompostowania czy utylizację osadów ściekowych.

Czytaj więcej

Cytryniec chiński i chmiel - polska firma robi biznes na „zielonym złocie”

– Testowaliśmy różnego rodzaju zestawy szczepów, które – po podaniu do gleby – nie konkurują o zasoby, lecz poprzez swoje właściwości w bezpośredni lub pośredni sposób wspierają rozwój roślin. W ten sposób opracowaliśmy kompozycje zapewniające roślinom większą dostępność głównych pierwiastków niezbędnych do wzrostu – azotu, fosforu i potasu. Utworzyliśmy też takie zestawienia bakterii, które znacząco skracają naturalne procesy kompostowania, nawet od 40 do 50 proc. – wylicza z kolei Pranaw.

Jak dodaje, to przyczynia się do zwiększenia w glebie zawartości węgla przyswajalnego przez rośliny, a także powoduje, że w tzw. mikrobiocie gleby szybciej przywracana jest równowaga, tak bardzo pożyteczna dla roślin.

Uniwersytecki start-up

Naukowcy zaznaczają, że obecnie sztuczne nawożenie upraw już nie wystarczy, aby uzyskać zbiory w skali oczekiwanej przez branżę rolniczą. Rolnicy zmuszeni są poszukiwać kompromisu między ilością dozowania coraz droższych nawozów sztucznych a tym, co finalnie uzyskają na etapie zbiorów. Jednocześnie intensywne rolnictwo systematycznie prowadzi do wyjałowienia gleb, obniżając ich zasobność w bakterie i grzyby, co w konsekwencji niesie konieczność zwiększania nawożenia w kolejnych cyklach upraw. To rodzaj błędnego koła. Dlatego preparaty oparte na składnikach naturalnych, które mogą stosunkowo szybko przywracać „homeostazę mikrobiologiczną” gleb, są pożądane. Naukowcy przymierzają się więc do transferu kilkuletnich prac badawczych z laboratoriów uniwersytetu do odbiorców. W celu komercjalizacji zespoły naukowe zdecydowały się powołać uniwersytecki start-up. Ten tzw. spin-off, w którym UW obejmuje mniejszościowe udziały poprzez swoją spółkę celową UWRC, ma zbudować listę potencjalnych odbiorców nowych biotechnologii. – Już na tym etapie zainteresowanie jest duże. Jednym z kamieni milowych będzie pozyskanie inwestora, który przyczyni się do skalowania produkcji biopreparatów – komentuje dr hab. inż. Przemysław Dubel, dyrektor Centrum Transferu Technologii i Wiedzy UW.

Biotechnologiczne osiągnięcie zespołu kierowanego przez dr Klaudię Dębiec-Andrzejewską oraz dr. Kumara Pranawa z Instytutu Mikrobiologii Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego ma szansę niedługo wejść na rynek. Chodzi o szereg rozwiązań, takich jak innowacyjne nawozy, biostymulatory czy regeneratory gleby. Jak podaje UW, rozwiązania zostały przebadane już pod kątem potencjalnego zastosowania i funkcjonalności w rolnictwie czy przemyśle. Na razie jeszcze nie wiadomo, kiedy nowatorskie środki trafią na rynek. Nowe technologie z Polski są w fazie certyfikacji.

Pozostało 87% artykułu
0 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes Ludzie Startupy
Od zera do miliarda w cztery miesiące. Wyceny firm od sztucznej inteligencji oszalały
Biznes Ludzie Startupy
Rewolucja na skalę światową. Polacy znaleźli sposób na braki wody i żywności
Biznes Ludzie Startupy
Polskie urządzenie wyczuje chemię. Wykryje i zbada niemal każdą substancję
Materiał partnera
Możemy zaprosić klienta w sam środek akcji
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Materiał partnera
PZU szuka innowacji w akceleratorach start-upów