Aktualizacja: 08.12.2024 01:02 Publikacja: 12.12.2023 09:58
Zespół Wydziału Biologii UW opracował nowe nawozy, biostymulatory i regeneratory gleby
Foto: mat. pras.
Biotechnologiczne osiągnięcie zespołu kierowanego przez dr Klaudię Dębiec-Andrzejewską oraz dr. Kumara Pranawa z Instytutu Mikrobiologii Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego ma szansę niedługo wejść na rynek. Chodzi o szereg rozwiązań, takich jak innowacyjne nawozy, biostymulatory czy regeneratory gleby. Jak podaje UW, rozwiązania zostały przebadane już pod kątem potencjalnego zastosowania i funkcjonalności w rolnictwie czy przemyśle. Na razie jeszcze nie wiadomo, kiedy nowatorskie środki trafią na rynek. Nowe technologie z Polski są w fazie certyfikacji.
Trójmiejski start-up Maviator opracował prototyp osobowego drona – pojazd jest w pełni funkcjonalny i szykowany do produkcji. Firma właśnie rusza ze zbiórką pieniędzy na rozwój projektu. Maszyna na rynek może trafić w 2025 r.
Stworzona przez Grzegorza Błażewicza spółka, w którą zainwestował Rafał Brzoska, rusza na podbój północy Europy. Chce być wiodącą platformą dla e-commerce.
Start-up z Warszawy sięgnął po AI i opracował aplikację, która daje małym i średnim przedsiębiorstwom możliwość wystawiania faktur za pomocą promptów głosowych.
Irlandzka innowatorka poszła na wojnę z nowotworami – opracowała technologię, która pozwala, w szczególności kobietom, walczyć z przykrymi skutkami chemioterapii.
Obecnie klienci mogą sprawdzić opony niczym smartfony, mając dostęp do wnikliwych testów opon, co pozwala im porównywać i analizować konkretne modele i ich parametry w różnych warunkach.
Potentat branży finansowej Klarna otwiera w Warszawie europejskie centrum innowacji. Założona przez Sebastiana Siemiątkowskiego firma jest jedną z wielu, które chcą inwestować w Polsce w nowe technologie.
W raporcie „Orlen dla miast” koncern zastanawia się, jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką na rzecz szeroko rozumianego zrównoważonego rozwoju – mówi Stanisław Barański, dyrektor Biura Zrównoważonego Rozwoju i Transformacji Energetycznej Orlen.
Jedzenie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - twierdzą naukowcy. Ich odkrycie może okazać się istotne w obliczu szacunków, według których do 2045 roku liczba osób cierpiących na tę chorobę ma wzrosnąć do 700 mln.
Od miesięcy ceny niektórych produktów żywnościowych na świecie znów pną się w górę. Drożeją oleje roślinne i produkty mleczne. Ceny masła rosną nieprzerwanie już od 14 miesięcy, w efekcie pobiły historyczny rekord.
Wystarczy tylko kilka minut intensywnego wysiłku fizycznego dziennie, aby zmniejszyć ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. W przypadku kobiet to ryzyko spada nawet o prawie połowę. Taki efekt zapewni m.in. szybkie wchodzenie po schodach i noszenie zakupów.
Chińska armia może otrzymać technologię, która sprawi, że żołnierze i sprzęt wojskowy będą niczym kameleon. Nad nowatorskim materiałem pracują naukowcy z Chińskiego Uniwersytetu Nauki Elektronicznej i Technologii.
Europejska misja Proba-3 wystartowała z Indii. W przestrzeń poleciał prawdziwie pionierski system, a polscy naukowcy w tym przedsięwzięciu odegrają istotną rolę.
Międzynarodowy zespół przeprowadził badania, których celem było sprawdzenie, kiedy prawdopodobnie roztopi się niemal cały lód w Oceanie Arktycznym. Okazuje się, że dotychczasowe prognozy na ten temat mogły być zbyt ostrożne.
Po mrozach i suszy rosyjskie rolnictwo staje przed nowym wyzwaniem – rekordową utratą plonów ozimych. Już przepadło 38 procent zasiewów. W dobrej kondycji jest najmniej ozimin od 23 lat.
Część naukowców przez lata uważała, że Wenus, nazywana często „złym bliźniakiem Ziemi”, była kiedyś o wiele bardziej gościnną planetą. Podejrzewano m.in., że znajdowały się na niej oceany ciekłej wody. Najnowsze badanie wskazuje jednak, że te teorie były błędne.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas