Polacy radykalnie wydłużyli świeżość żywności. Technologia z Torunia trafi do USA

Rozwiązanie rodzimego start-upu Fresh Inset, które zapewnia ochronę zerwanych owoców, warzyw, grzybów i kwiatów, podbija kolejne rynki. Innowację docenili już w Argentynie i Ekwadorze.

Publikacja: 15.04.2024 21:44

Polacy mają sposób na dłuższą świeżość owoców i warzyw. To koniec z psuciem się żywności?

Polacy mają sposób na dłuższą świeżość owoców i warzyw. To koniec z psuciem się żywności?

Foto: AdobeStock

Technologia opracowana przez zespół dr. Andrzeja Wolana to prawdziwa rewolucja dla łańcucha dystrybucji świeżych produktów naturalnych. Nowatorskie rozwiązanie, które zapewnia ochronę na każdym etapie – od producentów, przez firmy zajmujące się przechowaniem, pakowaniem i wysyłką, skończywszy na sprzedaży detalicznej – wchodzi na kolejne rynki. Owoce i warzywa z ochroną Fresh Inset są już sprzedawane w Argentynie i Ekwadorze, a w kolejnych kilkunastu krajach trwają rejestracje produktu. Jeszcze w br. spodziewane są w USA, Peru, Brazylii, Kolumbii, a także w Turcji i na unijnych rynkach.

Pozostało 88% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Biznes Ludzie Startupy
Od zera do miliarda w cztery miesiące. Wyceny firm od sztucznej inteligencji oszalały
Biznes Ludzie Startupy
Rewolucja na skalę światową. Polacy znaleźli sposób na braki wody i żywności
Biznes Ludzie Startupy
Polskie urządzenie wyczuje chemię. Wykryje i zbada niemal każdą substancję
Materiał partnera
Możemy zaprosić klienta w sam środek akcji
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Materiał partnera
PZU szuka innowacji w akceleratorach start-upów