Świeże i soczyste mięso prosto z laboratorium

Adobe Stock

Coraz więcej startupów 
chce produkować mięso 
w warunkach laboratoryjnych, bez zabijania zwierząt oraz bez marnowania wody czy miejsca potrzebnego do hodowli.

Obecnie używamy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa. Od 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek. Ponadto na zaledwie jeden kilogram mięsa potrzeba ponad 15 tys. litrów wody. Dodając do tego tempo wzrostu naszej cywilizacji i fakt, że do 2050 roku populacja ma sięgnąć prawie 10 miliardów, pewnym staje się fakt, że należy szukać alternatywnych źródeł pożywienia. Do takich należy mięso hodowane w laboratorium.

Czytaj także: W Australii jedzenie będzie spadać z nieba

Memphis Meats jest jednym z wielu startupów na to stawiających. Współzałożyciel firmy Uma Valeti podkreśla fakt, że przy produkcji ich hodowanego kurczaka nie ucierpiało żadne zwierzę. Produkcja ich produktu przebiega dzięki ekstrakcji komórek z kurczaka (tego prawdziwego), a następnie karmi się te komórki w tzw. bulionie odżywczym, do czasu aż „wyrośnie” surowe mięso. Startup oprócz prac nad hodowanym kurczakiem pracuje również nad mięsem kaczki oraz wołowiną.

Mięso z laboratorium może mieć trudną drogę do stania się popularnym produktem, głównie ze względu na mięsożerne tradycje ludzi oraz fakt, że ma pochodzić z probówek, co też może się kojarzyć ze sztucznością. Ricarrdo San Martin, dyrektor do spraw badań nad alternatywnym mięsem z Uniwersytetu Kalifornijskiego, w wywiadzie dla AP News mówi: „Jesteśmy daleko od stania się komercyjną rzeczywistością, przed nami wiele przeszkód”.

Czytaj także: Alcarelle: ten alkohol ma raz na zawsze wyeliminować kaca

Pomimo trudności wyniki raportu opublikowanego w czerwcu przez AT Kearney mogą napawać optymizmem startupy takie jak Memphis Meats. Do 2040 roku 35 proc. spożywanego mięsa ma pochodzić z laboratorium, natomiast około 25 proc. ma być pochodzenia roślinnego. Daje to wspólny wynik 60 proc. mięsa, które nie będzie pochodziło z żywych zwierząt. Ucieszy to na pewno nie tylko firmy produkujące hodowane mięso, ale również działaczy walczących o prawa zwierząt. Naukowcy podkreślają jednak, że najważniejszym aspektem tej zmiany będzie odciążenie naszej planety.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Szkoła ukarana za kontrowersyjną metodę sprawdzania obecności

Władze gminy Skellefteå w Szwecji będą musiały zapłacić karę w wysokości 200 tys. koron ...

Amazon idzie na zwarcie z Netfliksem i Disney+

Prezes Amazon Studios Jennifer Salke poinformowała, że większość nowych filmów studia będzie od razu ...

Microsoft staje się gamingowym potentatem

Koncern z Redmond przejmie kolejne firmy z branży gier wideo. Szef należącej do Microsoftu ...

Smartfon poprowadzi pielgrzyma. Najnowsza aplikacja

W sierpniu rusza sezon pielgrzymkowy. W czwartek w Episkopacie Polski zaprezentowane zostanie rozwiązanie dla ...

Amerykański potentat wjeżdża na hulajnogach do Polski

Kolejny gigant na rynku hulajnóg wynajmowanych na minuty wchodzi na nasz rynek. Tym razem ...

Polski bionanosatelita może zmienić medycynę

Czy lekarstwo na raka zostanie wynalezione w kosmosie? Jeśli tak się stanie, może być ...