Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.

Publikacja: 12.10.2019 13:10

Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Foto: Bloomberg

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

CZYTAJ TAKŻE: Świeże i soczyste mięso prosto z laboratorium

Tworzenie etycznego mięsa odbywa się przez umieszczenie komórek macierzystych z tłuszczu lub mięśni zwierzęcia w pożywce hodowlanej, która karmi komórki, umożliwiając im wzrost. Pożywkę umieszcza się następnie w bioreaktorze w celu wsparcia wzrostu komórek.

Start-up planuje wypuścić na rynek produkty hybrydowe, które łączą białka roślinne i komórki zwierzęce w celu uzyskania aromatu i smaku prawdziwego mięsa już w 2021 roku. Głównym problemem z którym będzie zmagać się firma jest obniżenie kosztów, tak aby ceny produktów były atrakcyjne dla konsumentów i tym samym konkurencyjne dla innych producentów. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu tańszych składników odżywczych.

CZYTAJ TAKŻE: Najwięksi ekscentrycy Doliny Krzemowej

Dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk deklaruje, że do 2022 roku zostanie uruchomiona linia mięsa hodowanego w laboratorium, które będzie kosztować mniej niż 20 dolarów za kilogram.

W ostatniej rundzie finansowania Future Meat Technologies zebrał 14 milionów dolarów. Firma planuje przeznaczyć te środki na rozszerzenie prac badawczo-rozwojowych i budowę zakładu produkcji mięsa laboratoryjnego. Obiekt ma powstać na południe od Tel Awiwu.

""

Tak ma wyglądać produkcja etycznego mięsamat. pras.

cyfrowa.rp.pl

„Dzięki tej dotacji będziemy mogli przenieść hodowane mięso z laboratorium do hali produkcyjnej i rozpocząć współpracy z naszymi partnerami w celu wprowadzenia naszego produktu na rynek. Rozwiniemy nie tylko globalną sieć inwestorów i doradców, ale także zapewnimy firmie wystarczający kapitał, który w ciągu najbliższych dwóch lat pozwoli nam osiągnąć odpowiednie koszty produkcji”- informuje dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk.

CZYTAJ TAKŻE: Sztuczna inteligencja wymyśla nowe zaskakujące smaki

W poprzednią rundę finansowania zaangażował się największy amerykański producent mięsa Tyson Foods. „To nasza pierwsza inwestycja w spółkę z siedzibą w Izraelu” – powiedział. „Kontynuujemy znaczne inwestycje w naszą tradycyjną działalność mięsną, ale wierzymy również w odkrywanie nowych możliwości, które dają konsumentom większy wybór”- mówił Justin Whitmore, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w Tyson Foods.

Future Meat nie jest jedyną firmą, która postanowiła stworzyć etyczne mięso hodowane w laboratorium. W ciągu ostatnich kilku lat powstało kilkadziesiąt firm, głównie w Stanach Zjednoczonych i Europie, w tym m.in. Memphis Meats, Aleph Farms czy Higher Steaks.

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Technologie
Armia amerykańska stawia na roboty. Co trzeci żołnierz będzie maszyną
Materiał Promocyjny
Mity i fakty - Czy to prawda, że elektryczne auta palą się częściej niż spalinowe?
Technologie
To już koniec krzemu. Powstają chipy 20 tys. razy cieńsze od ludzkiego włosa
Technologie
Będą miały sześć nóg. Niewidomym pomogą „psy przewodniki”
Technologie
Elektryki będą dużo tańsze? Naukowcy stworzyli rewolucyjną baterię
Technologie
„Psy wojny” odmienią pole bitwy. Czworonożne roboty będą walczyć i zabijać
Technologie
Powstały lody idealne. Smakują, jak trzeba, ale się nie topią