Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.

Publikacja: 12.10.2019 13:10

Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Foto: Bloomberg

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Technologie
Przełom w komputerach kwantowych? Amerykański koncern ogłasza wielki sukces
Technologie
Która AI halucynuje i popełnia najwięcej błędów? Zaskakujące wyniki badania
Technologie
Elon Musk wypuszcza nową AI. „Najmądrzejsza na Ziemi”
Technologie
Towarzysze w smutku i samotności. Człowiek może liczyć na pomoc i ciepło robota
Technologie
Naukowcy stworzyli materiał, który ma być rekordowo twardy i elastyczny
Materiał Promocyjny
Raportowanie zrównoważonego rozwoju - CSRD/ESRS w praktyce