Reklama
Rozwiń

Roślinna wieprzowina wchodzi na rynek. Z probówki, ale smaczna

Amerykańska firma Impossible Foods już wkrótce wprowadzi na rynek wegańskie kiełbasy oraz wieprzowinę. Impossible Pork oraz Impossible Sausage mają powtórzyć sukces Impossible Burgera, który ma smak wołowiny.

Publikacja: 11.01.2020 19:33

Kanapka z wyhodowanym w laboratorium „mięsem”

Kanapka z wyhodowanym w laboratorium „mięsem”

Foto: Bloomberg

Podobnie jak Impossible Burger, zarówno hamburgery jak i kiełbaski o smaku wieprzowiny są bezglutenowe, nie zawierają hormonów zwierzęcych ani antybiotyków. Powstają przy użyciu „hemu”, cząsteczki roślinnej bogatej w m.in. żelazo, dające roślinnej masie smak i wygląd mięsa. Oba produkty są przeznaczone do certyfikacji halal i koszerności, a ich głównym składnikiem jest soja i genetycznie modyfikowane drożdże. Na dodatek mają taką samą strukturę i wyglądają jak prawdziwe mięso.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Technologie
Te technologie zdominują 2025 rok. Roboty i AI zaczną masowo zastępować ludzi
Technologie
Jakie technologie zdominują rok 2025? Spytaliśmy ekspertów
Technologie
Drony przejmują dostawy kurierskie. Chiny rozpoczynają światową ekspansję
Technologie
Akumulatory będą wreszcie tanie i z łatwo dostępnego materiału. Przełomowy wynalazek
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego
Technologie
Humanoidy wejdą do domów w 2025 roku. Ten sprząta, ale potrafi też prać i zrobić kawę
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku