Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.
Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.
CZYTAJ TAKŻE: Świeże i soczyste mięso prosto z laboratorium
Tworzenie etycznego mięsa odbywa się przez umieszczenie komórek macierzystych z tłuszczu lub mięśni zwierzęcia w pożywce hodowlanej, która karmi komórki, umożliwiając im wzrost. Pożywkę umieszcza się następnie w bioreaktorze w celu wsparcia wzrostu komórek.
Start-up planuje wypuścić na rynek produkty hybrydowe, które łączą białka roślinne i komórki zwierzęce w celu uzyskania aromatu i smaku prawdziwego mięsa już w 2021 roku. Głównym problemem z którym będzie zmagać się firma jest obniżenie kosztów, tak aby ceny produktów były atrakcyjne dla konsumentów i tym samym konkurencyjne dla innych producentów. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu tańszych składników odżywczych.
CZYTAJ TAKŻE: Najwięksi ekscentrycy Doliny Krzemowej
Dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk deklaruje, że do 2022 roku zostanie uruchomiona linia mięsa hodowanego w laboratorium, które będzie kosztować mniej niż 20 dolarów za kilogram.
W ostatniej rundzie finansowania Future Meat Technologies zebrał 14 milionów dolarów. Firma planuje przeznaczyć te środki na rozszerzenie prac badawczo-rozwojowych i budowę zakładu produkcji mięsa laboratoryjnego. Obiekt ma powstać na południe od Tel Awiwu.

mat. pras.
„Dzięki tej dotacji będziemy mogli przenieść hodowane mięso z laboratorium do hali produkcyjnej i rozpocząć współpracy z naszymi partnerami w celu wprowadzenia naszego produktu na rynek. Rozwiniemy nie tylko globalną sieć inwestorów i doradców, ale także zapewnimy firmie wystarczający kapitał, który w ciągu najbliższych dwóch lat pozwoli nam osiągnąć odpowiednie koszty produkcji”- informuje dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk.
CZYTAJ TAKŻE: Sztuczna inteligencja wymyśla nowe zaskakujące smaki
W poprzednią rundę finansowania zaangażował się największy amerykański producent mięsa Tyson Foods. „To nasza pierwsza inwestycja w spółkę z siedzibą w Izraelu” – powiedział. „Kontynuujemy znaczne inwestycje w naszą tradycyjną działalność mięsną, ale wierzymy również w odkrywanie nowych możliwości, które dają konsumentom większy wybór”- mówił Justin Whitmore, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w Tyson Foods.
Future Meat nie jest jedyną firmą, która postanowiła stworzyć etyczne mięso hodowane w laboratorium. W ciągu ostatnich kilku lat powstało kilkadziesiąt firm, głównie w Stanach Zjednoczonych i Europie, w tym m.in. Memphis Meats, Aleph Farms czy Higher Steaks.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętę digitalizację, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami "Regulaminu korzystania z artykułów prasowych" [Poprzednia wersja obowiązująca do 30.01.2017]. Formularz zamówienia można pobrać na stronie www.rp.pl/licencja.