Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Bloomberg

Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

CZYTAJ TAKŻE: Świeże i soczyste mięso prosto z laboratorium

Tworzenie etycznego mięsa odbywa się przez umieszczenie komórek macierzystych z tłuszczu lub mięśni zwierzęcia w pożywce hodowlanej, która karmi komórki, umożliwiając im wzrost. Pożywkę umieszcza się następnie w bioreaktorze w celu wsparcia wzrostu komórek.

Start-up planuje wypuścić na rynek produkty hybrydowe, które łączą białka roślinne i komórki zwierzęce w celu uzyskania aromatu i smaku prawdziwego mięsa już w 2021 roku. Głównym problemem z którym będzie zmagać się firma jest obniżenie kosztów, tak aby ceny produktów były atrakcyjne dla konsumentów i tym samym konkurencyjne dla innych producentów. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu tańszych składników odżywczych.

CZYTAJ TAKŻE: Najwięksi ekscentrycy Doliny Krzemowej

Dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk deklaruje, że do 2022 roku zostanie uruchomiona linia mięsa hodowanego w laboratorium, które będzie kosztować mniej niż 20 dolarów za kilogram.

W ostatniej rundzie finansowania Future Meat Technologies zebrał 14 milionów dolarów. Firma planuje przeznaczyć te środki na rozszerzenie prac badawczo-rozwojowych i budowę zakładu produkcji mięsa laboratoryjnego. Obiekt ma powstać na południe od Tel Awiwu.

Tak ma wyglądać produkcja etycznego mięsa
mat. pras.

„Dzięki tej dotacji będziemy mogli przenieść hodowane mięso z laboratorium do hali produkcyjnej i rozpocząć współpracy z naszymi partnerami w celu wprowadzenia naszego produktu na rynek. Rozwiniemy nie tylko globalną sieć inwestorów i doradców, ale także zapewnimy firmie wystarczający kapitał, który w ciągu najbliższych dwóch lat pozwoli nam osiągnąć odpowiednie koszty produkcji”- informuje dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk.

CZYTAJ TAKŻE: Sztuczna inteligencja wymyśla nowe zaskakujące smaki

W poprzednią rundę finansowania zaangażował się największy amerykański producent mięsa Tyson Foods. „To nasza pierwsza inwestycja w spółkę z siedzibą w Izraelu” – powiedział. „Kontynuujemy znaczne inwestycje w naszą tradycyjną działalność mięsną, ale wierzymy również w odkrywanie nowych możliwości, które dają konsumentom większy wybór”- mówił Justin Whitmore, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w Tyson Foods.

Future Meat nie jest jedyną firmą, która postanowiła stworzyć etyczne mięso hodowane w laboratorium. W ciągu ostatnich kilku lat powstało kilkadziesiąt firm, głównie w Stanach Zjednoczonych i Europie, w tym m.in. Memphis Meats, Aleph Farms czy Higher Steaks.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Powrót do przeszłości. Commodore 64 znów trafia na sklepowe półki

Kultowy komputer z lat osiemdziesiątych wraca do sklepów. Odświeżony, pojawi się w polskich sklepach ...

Składane ekrany to rewolucja. Po Samsungu wprowadzą je inni producenci

Galaxy Fold jest nieporęczny, brzydki i drogi. Mimo to najnowszy sprzęt Samsunga stanowi przełom ...

Apple toczy bitwę z Komisją Europejską o 13 mld euro podatków

Amerykański gigant ma zamiar odwołać się od decyzji Brukseli z 2016 roku, która zobowiązała ...

Elon Musk będzie drążył pod kasynami

The Boring Company, firma założona przez twórcę Tesli, rozpoczęła rekrutację pracowników po podpisaniu umowy ...

Portal Airbnb walczy o fanów lalki Barbie

Spełnia się marzenie każdej miłośniczki Barbie. Portal Airbnb oferuje nocleg w prawdziwym domku dla ...

Booking.com woli zarabiać na marży niż na prowizji

Booking.com nie chce już jedynie pośredniczyć w wynajmowaniu noclegów na zasadach agencyjnych. Zamiast brać ...