Reklama

Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.

Publikacja: 12.10.2019 13:10

Sztuczne mięso z Izraela w sklepach już za dwa lata

Foto: Bloomberg

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Technologie
AI nie słucha ludzi, którzy chcą ją wyłączyć. Zaskakujące wyniki testów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Technologie
Tak „doktor Bot” leczy Polaków. Czy AI zastąpi lekarza?
Technologie
ChatGPT, Gemini i inne boty AI to wyjątkowo groźne lizusy. Naukowcy biją na alarm
Technologie
Polskie firmy coraz częściej myślą o suwerenności cyfrowej
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Technologie
Chiny szykują się do wojny przyszłości. Mózgiem ma być DeepSeek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama