Lipiec 2023 roku miał być przełomowym momentem dla coraz liczniejszych spółek produkujących mięso z laboratorium. Po raz pierwszy mięso stworzone bezpośrednio z komórek kurczaka trafiło do menu w dwóch amerykańskich restauracjach po tym, jak dwa kalifornijskie start-upy otrzymały zielone światło od Departamentu Rolnictwa USA zezwalającego na jego sprzedaż i konsumpcję.
Menu degustacyjne kosztuje 150 dolarów
Firma Upside Foods dostarczyła mięso do nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Bar Crenn w San Francisco. Wkrótce potem Bar Crenn – prowadzony przez znanego szefa kuchni Dominique’a Crenna – zaczął oferować kurczaka Upside’s w ramach sześciodaniowego menu degustacyjnego za 150 dolarów.
W 2018 roku bar Crenn całkowicie wycofał ze swojego menu mięso. Dlatego w ramach partnerstwa z Upside po raz pierwszy od lat w restauracji podano jakiekolwiek mięso inne niż owoce morza. Wszystko wyglądało bardzo obiecująco. Jednak w połowie stycznia 2024 r. strona internetowa restauracji została zaktualizowana i usunięto wzmiankę o partnerstwie z Upside. Jak podaje Wired, ani Dominique Crenn, ani Bar Crenn nie chcą komentować zakończenia współpracy.
Czytaj więcej
Naukowcy opracowali zestaw do samodzielnego „hodowania” mięsa na bazie naszych własnych, a więc ludzkich komórek.
Portal ujawnił, że we wrześniu 2023 r. produkcja kurczaków przez Upside w ramach partnerstwa z Barem Crenn wymagała dużej ilości jednorazowego plastiku. Natomiast na stronie internetowej Bar Crenn znajduje się informacja, że jest to restauracja „certyfikowana, wolna od plastiku”.