W 2020 roku Singapur wytworzył 665 000 ton odpadów żywnościowych, a tylko 19 proc. z nich zostało poddanych recyklingowi. Chua Kai-Ning oraz jej partner Phua Jun Wei założyli Insecttę w 2017 roku, by walczyć z problemem marnowania żywności.
Insectta karmi larwy czarnej muchy odpadami żywności. Co miesiąc jest w stanie zutylizować do 8 ton wyrzuconej żywności oraz produktów ubocznych otrzymywanych z fabryk soi i lokalnych browarów, takich jak okara (jadalna pulpa sojowa) i młóto, czyli wysłodziny.
Odpady żywnościowe nie muszą się marnować, można je ponownie wykorzystać i zamienić w coś naprawdę cennego – zapewniają założyciele Insectty. Odkarmione larwy są suszone i przerabiane na paszę dla zwierząt, a odchody owadów zamieniane są w nawóz rolniczy. Nic się nie marnuje.
Larwy czarnej muchy są znane ze swojej zdolności do konsumowania wszelkiego rodzaju odpadów żywnościowych oraz szybkości i skuteczności w przekształcaniu ich w masę ciała. Setki milionów larw na farmie zjadają codziennie cztery razy większą wagę odpadów, niż wynosi ich masa.
Chociaż istnieje wiele firm wykorzystujących owady do gospodarowania odpadami, to Insectta nie tylko utylizuje produkty rolne dzięki larwom much, ale korzystając z finansowania z funduszu Trendlines Agrifood Fund i dotacji rządowych, pozyskuje wysokiej jakości biomateriały z produktów ubocznych tych larw.