W 2020 roku Singapur wytworzył 665 000 ton odpadów żywnościowych, a tylko 19 proc. z nich zostało poddanych recyklingowi. Chua Kai-Ning oraz jej partner Phua Jun Wei założyli Insecttę w 2017 roku, by walczyć z problemem marnowania żywności.

Insectta karmi larwy czarnej muchy odpadami żywności. Co miesiąc jest w stanie zutylizować do 8 ton wyrzuconej żywności oraz produktów ubocznych otrzymywanych z fabryk soi i lokalnych browarów, takich jak okara (jadalna pulpa sojowa) i młóto, czyli wysłodziny.

Odpady żywnościowe nie muszą się marnować, można je ponownie wykorzystać i zamienić w coś naprawdę cennego – zapewniają założyciele Insectty. Odkarmione larwy są suszone i przerabiane na paszę dla zwierząt, a odchody owadów zamieniane są w nawóz rolniczy. Nic się nie marnuje.

Larwy czarnej muchy są znane ze swojej zdolności do konsumowania wszelkiego rodzaju odpadów żywnościowych oraz szybkości i skuteczności w przekształcaniu ich w masę ciała. Setki milionów larw na farmie zjadają codziennie cztery razy większą wagę odpadów, niż wynosi ich masa.

Chociaż istnieje wiele firm wykorzystujących owady do gospodarowania odpadami, to Insectta nie tylko utylizuje produkty rolne dzięki larwom much, ale korzystając z finansowania z funduszu Trendlines Agrifood Fund i dotacji rządowych, pozyskuje wysokiej jakości biomateriały z produktów ubocznych tych larw.

Czytaj więcej

Kopanie bitcoinów przynosi tony odpadów. Naukowcy policzyli dokładnie, ile

– Podczas badań i rozwoju zdaliśmy sobie sprawę, że wiele cennych biomateriałów, które już mają wartość rynkową, można wydobyć z tych much – powiedział Chua Kai-Ning w rozmowie z CNN Business.

Startup ma nadzieję, że jego biomateriały mogą zrewolucjonizować rozwijający się przemysł produktów opartych na owadach i zmienić sposób, w jaki patrzymy na odpady.

Gdy larwy dorastają do postaci dorosłych, tworzą kokon, wyłaniając się około 10 do 14 dni później jako w pełni dojrzała mucha. Insectta opracowała zastrzeżoną technologię pozyskiwania biomateriałów z pozostawionego przez nie egzoszkieletu.

Autopromocja
FORUM ESG

Co warto wiedzieć o ESG? Jej znaczenie dla firm i gospodarki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jednym z tych biomateriałów jest chitozan, substancja przeciwdrobnoustrojowa o właściwościach przeciwutleniających, stosowana w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych. Insectta chce wytwarzać 500 kilogramów chitozanu dziennie i współpracuje z singapurską firmą kosmetyczną Spa Esprit Group, która chce użyć tego chitozanu w swoich kosmetykach.

Insectta współpracuje również z producentem masek ochronnych do twarzy Vi-Mask, która ma nadzieję wykorzystać chitozan muchy czarnego żołnierza do stworzenia warstwy antybakteryjnej w swoich produktach. Obecnie Vi-Mask używa chitozanu z muszli krabów do wyściółki masek na twarz.

Firma twierdzi, że przejście na chitozan na bazie owadów jest posunięciem przyjaznym dla środowiska, ponieważ chitozan firmy Insectta jest pozyskiwany w sposób bardziej zrównoważony. Wyprodukowanie chitozanu z muszli skorupiaków wymaga sporej ilości środków chemicznych oraz wody. Egzoszkielety owadów są ekologiczną alternatywą.