Witamina E to grupa co najmniej ośmiu związków. W trakcie badań do doktoratu badaczka odkryła i opisała dwa nowe związki należące do tej klasy: związek o nazwie plastochromanol-8 oraz jego hydroksylową pochodną. – Okazało się, że związki te wykazują silniejsze działanie fizjologiczne niż wcześniej znane związki macierzyste. To odkrycie zainspirowało mnie do kontynuacji badań w zakresie poszukiwania, identyfikacji oraz analizy struktury i funkcji nowych lipidów prenylowych – wyjaśnia dr Renata Szymańska.
Lipidy prenylowe w organizmie spełniają głównie funkcję przeciwutleniającą. Stres oksydacyjny generowany przez reaktywne formy tlenowe jest podłożem wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy chorób skóry. Dezaktywując i usuwając z organizmu reaktywne formy tlenu, lipidy prenylowe zapobiegają uszkodzeniu komórek.
Projekt „Nowe lipidy prenylowe – występowanie, biosynteza i działanie biologiczne” realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Nauki. W projekcie jako substancje wyjściowe wykorzystano surowce powszechnie dostępne, np. oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona czy korzenie. Efektem prac badawczych jest identyfikacja i charakterystyka trzech nowych związków należących do pochodnych witaminy E.
– Poznaliśmy strukturę oraz właściwości fizjologiczne tych związków w modelowych układach liposomowych. Pracujemy nad określeniem neuroprotekcyjnej funkcji nowych związków prenylowych w patogenezie chorób neurologicznych m.in. Parkinsona i Alzheimera – dodaje dr Renata Szymańska.
Lipidy prenylowe są związkami naturalnego pochodzenia. Rozpuszczają się w tłuszczach i chronią lipidy przed utlenieniem. Ich wysoki potencjał prozdrowotny może być wykorzystany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy spożywczym.