Zadbają o plony jak hinduska bogini. Polska firma odnowi ziemię

Start-up wydzielony z Uniwersytetu Warszawskiego stworzył innowacyjną linię mikrobiologicznych preparatów na bazie grzybów i bakterii. Mają pomóc rolnikom i ogrodnikom.

Publikacja: 05.11.2024 04:24

Nowatorskie preparaty uniwersyteckiego spin-offu zredukują użycie syntetycznych nawozów. I to – jak

Nowatorskie preparaty uniwersyteckiego spin-offu zredukują użycie syntetycznych nawozów. I to – jak wykazały testy polowe – o co najmniej 30 proc. To zasługa mikroorganizmów z kopalń i pustyń

Foto: AdobeStock

BHUMI to młoda, innowacyjna spółka z Warszawy, o której, choć w biznesie zaczyna stawiać ledwie pierwsze kroki, już jest głośno. Firma, zarejestrowana raptem rok temu, znalazła się właśnie w gronie najlepszych start-upów z Mazowsza. Start-up, nagrodzony w konkursie organizowanym przez samorząd województwa mazowieckiego, ma jednak wyjątkowy produkt – chodzi o nowatorskie preparaty, które mają dbać o odnowę gleby. To dzieło naukowców z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, którzy stoją za BHUMI. Spółka jest bowiem tzw. spin-offem UW.

Niestraszne im susza czy przymrozki

Start-upem wydzielonym z warszawskiej uczelni kieruje dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska. Jak sama przyznaje, główną motywacją do założenia spółki była „chęć komercjalizacji innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa”, jakie powstają w uczelnianym laboratorium. Tworzone tam bezpieczne dla środowiska preparaty rolnicze i ogrodnicze mają duży potencjał – nie tylko użyźniają, ale i regenerują glebę, pomagając oczyścić ją ze szkodliwych substancji. Wyjście ze świata nauki do biznesu było więc przemyślane, podobnie jak sama nazwa spółki – BHUMI. Ta nawiązuje bowiem do imienia hinduskiej bogini ziemi, płodności oraz obfitości.

Czytaj więcej

Ratunek dla rolników i ziemii. Polscy naukowcy zdecydowanie zredukują zużycie nawozów

Zespół doświadczonych naukowców mikrobiologów, poza dr Dębiec-Andrzejewską to przede wszystkim dr Kumar Pranaw i prof. Łukasz Drewniak, ma ambicję zrewolucjonizować sposób uprawy roślin. Jak? BHUMI wykorzystuje mikroorganizmy, a także metabolity, które wspierają naturalne procesy odnowy mikrobioty gleby. Te mikroorganizmy pobierane z ekstremalnych środowisk, jak regiony arktyczne, kopalnie czy pustynie, mają zdolność wspomagania gleby nawet w czasie suszy czy przymrozków. Chodzi np. o wykorzystanie tzw. bakterii psychotolerancyjnych, które dobrze odnajdują się w różnych temperaturach. Aktywność tych szczepów zaczyna się już wczesną wiosną, co pozwala rolnikom na wcześniejsze przygotowanie gleby do sezonu wegetacyjnego. Dzięki temu – jak przekonują w start-upie – regeneracja gleby może być bardziej efektywna, a plony bogatsze. W konsekwencji tzw. rolnictwo regeneratywne staje się atrakcyjną opcją, a przy tym, co istotne, troska o planetę ma wymiar ekonomiczny – idzie bowiem w parze z zyskami.

W warszawskim start-upie zwracają uwagę, iż przywracanie życia w glebie i wspieranie jej mikrobioty to klucz do zdrowych, zrównoważonych upraw, a dzięki zastosowaniu zaawansowanych preparatów mikrobiologicznych rolnictwo może stać się bardziej przyjazne dla środowiska, jednocześnie zachowując wysoką wydajność.

Wylęgarnia start-upów

Do założenia innowacyjnej firmy doprowadziły badania prowadzone w Instytucie Mikrobiologii UW. W ramach pierwszego (projekt TEAM-NET Fundacji na rzecz Nauki Polskiej) zespół dr. Kumara Pranawa pracował nad wykorzystaniem pierwiastków, które znajdują się w popiołach lotnych. Na bazie tych mikroelementów oraz grzybów i bakterii badacze opracowali preparaty stymulujące wzrost roślin, które można stosować w rolnictwie.

Drugiemu z projektów (LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju) przewodziła Klaudia Dębiec-Andrzejewska. Jak podaje UW, to badanie ukierunkowane było z kolei na „tworzenie preparatów do poprawy jakości mikrobiologicznej gleby, wzrostu roślin i skuteczności biologicznego oczyszczania gruntów”. W odróżnieniu od projektu TEAM-NET badania w ramach grantu LIDER skoncentrowane były nie wokół samych komórek, lecz produktów ich metabolizmu, głównie sideroforów (to tzw. nośniki żelaza).

BHUMI ma w sumie sześciu współzałożycieli – oprócz Dębiec-Andrzejewskiej, Pranawa i Drewniaka są jeszcze Anna Głowacka, Tomasz Koms oraz UWRC. Ten ostatni podmiot to spółka celowa Uniwersytetu Warszawskiego, która wspiera uczelniane spin-offy. Swoista wylęgarnia start-upów. Wśród firm, które rozwijał, są np. MIM Solutions (start-up wykorzystujący sztuczną inteligencję w leczeniu niepłodności) czy Warsaw Genomics (spółka specjalizująca się w badaniach genetycznych, m.in. pozwalających szybko i skutecznie ocenić ryzyko zachorowania na raka piersi lub prostaty). Z kolei wśród obecnych spin-offów UWRC ma pieczę np. nad AmerLab (nowoczesne laboratorium diagnostyki zarażeń pasożytniczych i odzwierzęcych) czy ExploRNA Therapeutics (platforma terapeutyczna wykorzystująca przełomowe innowacje mRNA). W takim gronie „wyrasta” BHUMI. Firma jest obecnie na etapie zwiększania produkcji swoich innowacyjnych preparatów. Aktualnie oferuje dwa rodzaje preparatów: bazujące na komórkach bakteryjnych i grzybowych oraz opierające się na produktach metabolizmu bakterii. Co ciekawe, testy polowe wykazały, że pozwalają one na ograniczenie stosowania nawozów syntetycznych o co najmniej 30 proc.

Biznes Ludzie Startupy
Polski latający skuter zamierza podbić świat. Ma być „dla każdego"
Biznes Ludzie Startupy
Polska akwizycja w Finlandii. Start-up z miliarderem na pokładzie zaczyna ekspansję
Biznes Ludzie Startupy
Bot wystawi fakturę. Wystarczy go o to poprosić
Biznes Ludzie Startupy
Ten wynalazek ma ratować włosy. Zdobył Nagrodę Jamesa Dysona
Materiał Promocyjny
Jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką?
Biznes Ludzie Startupy
Gigant wybrał Polskę. Firmy wracają do korzeni i inwestują nad Wisłą