Polacy ze Szkocji rewolucjonizują produkcję mięsa. Nowa alternatywa dla żywych zwierząt

Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.

Publikacja: 02.03.2025 11:24

Nowy rodzaj mięsa ma zmniejszyć ilość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w trakcie tradyc

Nowy rodzaj mięsa ma zmniejszyć ilość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w trakcie tradycyjnej hodowli zwierząt

Foto: Adobe Stock

Start-up ze szkockiego Falkirk, mający również oddział w Poznaniu, w celu optymalizacji produkcji komórek i biomasy sięgnął po technologię mikrofiltracji. W efekcie uda się stworzyć zrównoważoną i energooszczędną alternatywę dla tradycyjnych metod stosowanych w produkcji żywności, paszy i produktów biopochodnych.

Pieniądze na rozwój start-upu

Innowacyjne rozwiązanie już przykuło uwagę inwestorów - w trakcie rundy prowadzonej przez Foresight Group firma, kierowana przez Monikę Tomecką, pozyskała 3,4 mln funtów. Co ciekawe, ten polsko-szkocki projekt zasiliły również pieniądze z funduszu inwestycyjnego Uniwersytetu Edynburskiego (Old College Capital), czy Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Jak poinformował start-up, środki zostaną wykorzystane do dalszej komercjalizacji technologii uFraction8 (już w 2022 r. spółka pozyskała od Thia Ventures 2,5 mln funtów).

Czytaj więcej

Porażka mięsa hodowanego w laboratorium. Naukowcy myślą teraz o owadach

- Te fundusze zapewnią nam możliwość szybszego wprowadzenia naszych rozwiązań na rynek, szczególnie w sektorach mikroalg i biofarmaceutyków, a także umożliwią tworzenie innowacji w sektorze alternatywnych białek - wskazuje Tomecka.

Jakie zalety ma mięso komórkowe?

Projekt realizowany przez uFraction8 ma usprawnić produkcję tzw. mięsa komórkowego (produkt mięsa zwierzęcego, które w procesie wytworzenia nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia). Jak? Eksperci wskazują, że komórki ssaków są nie tylko trudne w hodowli, ale także bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, w tym na "siły ścinania". Dotychczasowe wyniki testów urządzeń uFraction8 dają podstawy, aby sądzić, że będą one doskonałym rozwiązaniem "dla perfuzji i separacji kultur, umożliwiając ciągłą produkcję mięsa na skalę przemysłową".

W praktyce ta rewolucja technologiczna może spowodować zmniejszenie ilości gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w trakcie tradycyjnej hodowli zwierząt, a także pozwolić zaoszczędzić miejsce (laboratoryjna produkcja mięsa jest w stanie wytworzyć aż 20 razy więcej kilogramów mięsa na metr kwadratowy w porównaniu z tradycyjną hodowlą) oraz ograniczyć transmisję chorób (szacuje się, iż obecnie nawet 6 na 10 chorób ludzkich jest odzwierzęcych).

Start-up ze szkockiego Falkirk, mający również oddział w Poznaniu, w celu optymalizacji produkcji komórek i biomasy sięgnął po technologię mikrofiltracji. W efekcie uda się stworzyć zrównoważoną i energooszczędną alternatywę dla tradycyjnych metod stosowanych w produkcji żywności, paszy i produktów biopochodnych.

Pieniądze na rozwój start-upu

Pozostało jeszcze 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes Ludzie Startupy
Polacy oswoją DeepSeeka. Dodadzą mocy korporacjom w USA i Azji
Biznes Ludzie Startupy
Kelner czy bot? Dzięki AI polska firma odmienia gastronomię
Biznes Ludzie Startupy
Teraz to boty szukają leków. Wielka szansa dla Polski
Biznes Ludzie Startupy
Koniec krwawych diamentów i kradzieży? Polska firma namiesza w świecie jubilerów
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Biznes Ludzie Startupy
Polskie firmy są bliskie stworzenia przełomowych leków. Ale jest przeszkoda
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”