Polacy ze Szkocji rewolucjonizują produkcję mięsa. Nowa alternatywa dla żywych zwierząt

Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.

Publikacja: 02.03.2025 11:24

Nowy rodzaj mięsa ma zmniejszyć ilość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w trakcie tradyc

Nowy rodzaj mięsa ma zmniejszyć ilość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w trakcie tradycyjnej hodowli zwierząt

Foto: Adobe Stock

Start-up ze szkockiego Falkirk, mający również oddział w Poznaniu, w celu optymalizacji produkcji komórek i biomasy sięgnął po technologię mikrofiltracji. W efekcie uda się stworzyć zrównoważoną i energooszczędną alternatywę dla tradycyjnych metod stosowanych w produkcji żywności, paszy i produktów biopochodnych.

Pieniądze na rozwój start-upu

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes Ludzie Startupy
Dotyk przez internet? Tak, to już możliwe, Polacy zbliżą narody
Biznes Ludzie Startupy
Polacy połączyli modę z AI. Na celowniku Stany Zjednoczone
Biznes Ludzie Startupy
Indeks strachu Trumpa. Ukraińcy w Polsce stworzyli narzędzie przewidujące przyszłość
Biznes Ludzie Startupy
Polacy rzucają wyzwanie Revolutowi i Instagramowi. Teraz przebojem ma być SocialFi
Biznes Ludzie Startupy
Magiczna kapsułka z Polski rusza w świat. Może być przełomem w leczeniu zwierząt