Włośnica jest dalej poważnym problemem

W Instytucie Parazytologii im. Witolda Stefańskiego PAN w Warszawie trwają badania nad projektem finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki: „Występowanie oraz analiza zmienności genetycznej nicieni z rodzaju Trichinella u wolno żyjących zwierząt”.

Publikacja: 18.02.2019 10:25

Kierownik projektu Aleksandra Cybulska

Kierownik projektu Aleksandra Cybulska

Foto: Kierownik projektu Aleksandra Cybulska

Nicienie z rodzaju Trichinella należą do najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie pasożytów, które występują u zwierząt lądowych, morskich, ptaków, a także u ludzi. Zarażenie następuje po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa, które zawiera inwazyjne larwy Trichinella. Włośnica jest chorobą ostrą, natomiast jej objawy są niespecyficzne, np. bóle głowy i mięśni, gorączka, obrzęk powiek.

– Zwierzęta mięsożerne i wszystkożerne są głównym rezerwuarem włośni w środowisku naturalnym. Badania naszego zespołu wykazały, że zarażenie zwierząt tym pasożytem wynosi ok. 20 proc., dlatego ważne jest monitorowanie zwierząt wolno żyjących pod względem jego występowania. W Polsce dominującymi gatunkami włośni są T. spiralis i T. britovi, jednak w 2013 r. stwierdzono dwa nowe gatunki: T. nativa i T. pseudospiralis, co stwarza nowe zagrożenie dla zdrowia ludzi – tłumaczy kierownik projektu Aleksandra Cybulska.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Biznes Ludzie Startupy
Polskie tuzy technologii z imponującym projektem. Rzucają wyzwanie USA
Biznes Ludzie Startupy
Bot biegłym rewidentem. Księgowa AI prześwietli firmy
Biznes Ludzie Startupy
Rewolucja w wykrywaniu raka? Guru z Doliny Krzemowej inwestuje w polską firmę
Biznes Ludzie Startupy
Polska firma pomoże pozyskać kluczowy surowiec. Wielka nadzieja medycyny
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Biznes Ludzie Startupy
Polacy ze Szkocji rewolucjonizują produkcję mięsa. Nowa alternatywa dla żywych zwierząt
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń