Amerykańska sieć fast food od kilku lat eksperymentuje na różnych rynkach z roślinnymi burgerami i zamiennikami mięsa. Jednak McPlant ma być autorskim konceptem sieci, opracowany specjalnie dla McDonald’s.
CZYTAJ TAKŻE: Po wegańskim mięsie czas na mleko. Smakuje jak krowie
Sieć rozpocznie testowanie roślinnego burgera w 2021 roku, w wybranych krajach – poinformował Ian Borden, przedstawiciel sieci, w trakcie z inwestorami. McPlant ma być trudny do odróżnienia od mięsnych kanapek McDonald’s. McPlant ma być soczysty i satysfakcjonujący w smaku – zapewnia sieć. Nie wiadomo na razie, z czego będzie się składał McPlant, ale inne marki do tworzenia mięsnych imitacji używają białka soi lub grochu. Według McDonald’s ich „kotlet” ma być unikalny.
Kilka lat temu amerykańska sieć współpracowała z Beyond Meat, testując wegańskie mięso m.in. na rynku kanadyjskim. Jednak z tej współpracy zrezygnowano. Beyond Meat stosuje białko grochu jako główny składnik swoich produktów. Natomiast inny startup specjalizujący się w takiej żywności, Impossible Foods, robi swoje „mięso” m.in. z pszenicy, oleju kokosowego, białka ziemniaka i hemu, czyli związek zawierający żelazo i nadający hemoglobinie czerwony kolor.
CZYTAJ TAKŻE: Sztuczne mięso ma teraz podbić flexitarian. Dostawa pod drzwi