Koszmar oszustów i sommelierów. Sztuczna inteligencja rozpozna i oceni wino

Sztuczna inteligencja potrafi ze 100-proc. dokładnością stwierdzić, z której winnicy i od którego wytwórcy pochodzą konkretne wina. Naukowcom z Genewy udało się to, czego próbowało wcześniej wielu ekspertów.

Publikacja: 13.12.2023 10:27

Algorytm poprawnie odgadł miejsce pochodzenia danego wina w 100 proc. przypadków, ale rok produkcji

Algorytm poprawnie odgadł miejsce pochodzenia danego wina w 100 proc. przypadków, ale rok produkcji wina udało się trafnie ustalić w około 50 proc. przypadków

Foto: AdobeStock

Profesor Alexandre Pouget z Uniwersytetu Genewskiego i jego współpracownicy wykorzystali uczenie maszynowe do analizy składu chemicznego próbek 80 czerwonych win z 12 roczników (od 1990 do 2007 roku). Wszystkie wina pochodziły z 7 winnic w regionie Bordeaux we Francji – pisze swissinfo.ch.

Sztuczna inteligencja rozpoznaje wzorce w złożonej mieszaninie tysięcy cząsteczek tworzących każde wino. Stężenia tych cząsteczek różnią się w zależności od rodzaju wina. Wpływ na nie mogą mieć najmniejsze różnice, takie jak odmiana winorośli, charakter gleby, na której uprawiano winogrona czy metody pracy winiarzy. Tworzy to swego rodzaju chemiczny odcisk palca dla każdego wina.

Jak sztuczna inteligencja zbada wino

Rozpoznawanie różnic między różnymi winami na podstawie tych odcisków palców, czyli sygnatury chemicznej, przypomina szukanie igły w stogu siana – wyjaśnił w komunikacie prasowym autor badania Alexandre Pouget z Uniwersytetu Genewskiego. Według naukowców tak zwany chromatogram, czyli analiza chemiczna wina, składa się z aż 30 tys. punktów.

Czytaj więcej

ChatGPT celowo stał się „leniwy"? Użytkownicy narzekają na sztuczną inteligencję

Naukowcy wykorzystali uzyskane w badaniu dane wraz z danymi na temat pochodzenia wina i jego rocznika do wyszkolenia AI. Następnie przetestowali algorytm na siedmiu chromatogramach, z którymi sztuczna inteligencja jeszcze się nie zapoznała.

Żeby mieć całkowitą pewność co do skuteczności powtórzyli ten proces 50 razy, za każdym razem zmieniając użyte próbki wina. Algorytm poprawnie odgadł miejsce pochodzenia danego wina w 100 proc. przypadków, ale rok produkcji wina udało się trafnie ustalić w około 50 proc. przypadków. Algorytm był w stanie odgadnąć, o jakie wino chodzi, nawet gdy został przeszkolony przy użyciu zaledwie 5 proc. zebranych danych.

Od czego zależy smak wina

Naukowcy podkreślają, że wyniki pokazują, że niepowtarzalny smak wina nie zależy od kilku kluczowych cząsteczek, ale raczej od ogólnego stężenia wielu, różnych cząsteczek.

Algorytm potrafił również podzielić wina na grupy, które były do siebie bardziej podobne. Oddzielił wina z prawego brzegu Garonny - czyli Pomerol i St-Emilion - od pochodzących z lewobrzeżnych posiadłości, znanych jako wina Medoc.

„Dzięki temu badaniu mogliśmy wykazać, że każda winnica ma swoją własną sygnaturę chemiczną” – powiedziała współautorka Stéphanie Marchand z Uniwersytetu w Bordeaux. Naukowcy odkryli również, że o tożsamości chemicznej tych win nie decyduje stężenie kilku konkretnych cząsteczek, ale szerokie spektrum chemiczne.

Profesor Alexandre Pouget z Uniwersytetu Genewskiego i jego współpracownicy wykorzystali uczenie maszynowe do analizy składu chemicznego próbek 80 czerwonych win z 12 roczników (od 1990 do 2007 roku). Wszystkie wina pochodziły z 7 winnic w regionie Bordeaux we Francji – pisze swissinfo.ch.

Sztuczna inteligencja rozpoznaje wzorce w złożonej mieszaninie tysięcy cząsteczek tworzących każde wino. Stężenia tych cząsteczek różnią się w zależności od rodzaju wina. Wpływ na nie mogą mieć najmniejsze różnice, takie jak odmiana winorośli, charakter gleby, na której uprawiano winogrona czy metody pracy winiarzy. Tworzy to swego rodzaju chemiczny odcisk palca dla każdego wina.

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Technologie
Naukowcy wymyślili zaskakujący pokarm dla astronautów. Jest dostępny w kosmosie
Technologie
Plastry, które można ładować jak baterie. Rewolucja w medycynie i elektronice
Technologie
X – to ma być samolot przyszłości. Nie potrzebuje pasa startowego
Technologie
Polacy ratują Ziemię. Kluczowa misja kosmiczna z urządzeniem z Warszawy
Materiał Promocyjny
Bolączki inwestorów – od kadr po zamówienia
Technologie
Rewolucyjny test wykryje zagrożenie zawałem serca. Jest tani i szybki