Reklama
Rozwiń
Reklama

Powstały lody idealne. Smakują, jak trzeba, ale się nie topią

Naukowcy z University of Wisconsin-Madison opracowali recepturę lodów, które nie topią się przez około cztery godziny. Można je spokojnie jeść i delektować się bez obawy, że rozpłyną się w dłoniach.

Publikacja: 05.07.2024 15:09

Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery g

Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery godziny w temperaturze pokojowej

Foto: Bloombeg

Sekretem nierozpuszczających się lodów są związki roślinne zwane polifenolami. — Dodanie polifenoli do lodów może stworzyć produkt, który utrzymuje swój kształt przez ponad cztery godziny w temperaturze pokojowej. To pozwala na stworzenie lodów, które się nie topią — powiedziała Cameron Wicks, doktorantka na wydziale nauk o żywności uniwersytetu i jedna z naukowczyń pracujących nad przepisem na odporne na ciepło lody.

Przepis na lody, które się nie topią

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Technologie
ChatGPT wkracza na nowe tereny. Rzuca wyzwanie Amazonowi i Google
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Technologie
Pisarze w egzystencjalnym kryzysie. Czy AI ich zastąpi?
Technologie
AI zdecydowała, rosyjski gigant zwolni 20 proc. załogi. Tak Putin buduje „imperium”
Technologie
Sprzedaż „zabójców smartfonów” eksplodowała. Ten kraj wychodzi na prowadzenie
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Technologie
Elon Musk: praca stanie się hobby, a bieda zniknie. Wystarczy dekada
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama