Rewolucja w kuchni. Na CES w Las Vegas pokazano gotowanie przyszłości

Piecyk, mikrofala i patelnia w kuchni staną się zbędne. Niepotrzebne będą nawet jakiekolwiek zdolności kulinarne. Amerykański start-up Chef AI zaprezentował urządzenie, które samo rozpozna potrawę i odpowiednią ją przyrządzi.

Aktualizacja: 10.01.2025 20:12 Publikacja: 10.01.2025 17:47

AI przygotuje wykwintny posiłek i odpowiednio doprawi

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

AI przygotuje wykwintny posiłek i odpowiednio doprawi

Foto: Adobe Stock

Autonomiczna maszyna, przypominająca mikrofalówkę, zasilana jest systemem sztucznej inteligencji. To pierwszy krok do prawdziwej rewolucji w naszych kuchniach. Wystarczy na talerz położyć frytki, kawałek mięsa, czy warzywa a urządzenie zajmie się resztą. A właściwie AI.

Jak wygląda inteligentne gotowanie?

Założyciele start-upu Dean Khormaei i Maxwell Deng twierdzą, że inteligentne gotowanie to przyszłość. Ich zdaniem zaawansowane roboty wkrótce będą działać jak spersonalizowani kucharze, gotując każdy posiłek idealnie na życzenie. Gadżet od Chef AI to pierwszy krok w tę stronę. Sprzęt to wyposażona w bota AI frytkownicą, obsługiwana jednym przyciskiem. Wystarczy włożyć jedzenie do maszyny i nacisnąć start, a technologia rozpoznawania potraw sama wykryje poszczególne składniki i dostosuje odpowiednie warunki do ich przyrządzenia (firma wdrożyła opatentowane modele wizyjne i termiczne, które dostosowują się do każdego rodzaju żywności).

Czytaj więcej

To koniec pracy dla kucharzy? Posiłki przyrządzą roboty, tanio i szybko

Każdy posiłek można ocenić w aplikacji, opisując stopień wysmażenia, czy soczystości. Na tej podstawie AI uczy się gustów użytkowników. Spersonalizowane sugestie pozwalają dostosować działanie urządzenia do osobistych preferencji.

Gotowanie bez dotykania, ponad 100 dań

Amerykański start-up technologię tę, którą nazywa „gotowanie bez dotykania”, zaprezentował na największych targach innowacji – CES 2025. Przekonuje, że urządzenie, dzięki algorytmom szacowania stopnia wysmażenia różnych produktów spożywczych, może nie tylko dostosować jedzenie do naszych upodobań, ale też wyeliminować ryzyko związane z niedogotowaną lub surową żywnością. Bot sam zbada grubości, powierzchnię i wagę pożywienia (model został wyszkolony na milionach obrazów w zakresie klasyfikacji żywności). Jak zauważa Dean Khormaei, w efekcie nowatorska frytkownica beztłuszczowa „zmieni najgorszych kucharzy w szefów kuchni”.

Urządzenie, które nie wymaga od użytkownika ustawiania czasu ani temperatury gotowania i jest w stanie przyrządzić ponad sto różnych dań, właśnie trafia na rynek za oceanem (cena ma sięgać ok. 250 dol.). Ale start-up z w Mountain View w Kalifornii wcale nie chce docelowo handlować takim sprzętem – twórcy Chef AI liczą, że nawiążą współpracę z producentami AGD i wdrożą swój system w urządzeniach innych firm, w tym kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach.

Autonomiczna maszyna, przypominająca mikrofalówkę, zasilana jest systemem sztucznej inteligencji. To pierwszy krok do prawdziwej rewolucji w naszych kuchniach. Wystarczy na talerz położyć frytki, kawałek mięsa, czy warzywa a urządzenie zajmie się resztą. A właściwie AI.

Jak wygląda inteligentne gotowanie?

Pozostało jeszcze 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Technologie
Chiny rzuciły wyzwanie Ameryce. Zaleją świat dużo tańszymi humanoidami i robo-psami
Technologie
Przełom w telemedycynie. Na CES w Las Vegas pokazano monitoring zdrowia w przyszłości
Technologie
Rewolucja w motoryzacji? Tego pojazdu nie trzeba tankować ani ładować na stacjach
Technologie
CES 2025. Rewolucja w selfie. Kieszonkowy aparat, który może... latać
https://track.adform.net/adfserve/?bn=78448410;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Technologie
CES 2025. Ta technologia zmieni każdego w mocarza. Praca i rekreacja po nowemu