Aktualizacja: 22.03.2025 04:45 Publikacja: 02.05.2023 01:40
Słoweński start-up chce namieszać w polskiej branży HoReCa. Na celowniku mu m.in. Kraków i Łódź
Foto: shutterstock
Słoweński start-up ma ambicję namieszać w polskiej branży HoReCa. Działająca od 2021 r. spółka Valentiny Metez rozwija innowacyjną platformę łączącą restauracje, hotele, sklepy, a nawet szkoły z lokalnymi rolnikami i dystrybutorami żywności. Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie w szybkim tempie pozyskała ponad 300 klientów, stając się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Potem siedzibę przeniosła do W. Brytanii, by stamtąd rozwijać biznes w Europie. Teraz, dzięki wsparciu inwestorów, firma szykuje ekspansję nad Wisłą.
Spółki Skarbu Państwa zaczęły dostrzegać potencjał drzemiący w młodych firmach technologicznych – PZU ogłosiło właśnie, że na współpracy z nimi zyskało ponad 200 mln zł. Mocno na taką kooperację stawiają też m.in. Orlen i PKO BP.
Biodegradowalne opakowania, autonomiczne busy, kwanty czy polska sztuczna inteligencja – nasi przedsiębiorcy i naukowcy realizują światowej klasy projekty.
Mati Staniszewski, założyciel ElevenLabs, czy Sebastian Siemiątkowski, twórca Klarny, to tylko część tuzów europejskiej branży start-upów, którzy – w ramach nowego projektu – chcą tworzyć kolejne jednorożce i gonić USA.
Sztuczna inteligencja bierze się za księgowych. Rodzima spółka Spice Solutions stworzyła narzędzie, które ma weryfikować standard jakości ich usług. A robi to w imponującym tempie. AI w 13 sekund sprawdza 4 tys. plików.
Przesłanki i czynniki efektywnego wdrażania projektów OZE przez JST uwzględniające kwestie ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.
Start-up Ataraxis, zajmujący się medycyną precyzyjną wspieraną przez AI, pozyskał od inwestorów ponad 20 mln dol. Pieniądze wyłożyli m.in. Peter Thiel, guru Doliny Krzemowej, twórca PayPala, oraz czołowi badacze z OpenAI i DeepMind.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
„Georges Blanc” to najstarsza gwiazdkowa restauracja na świecie. Pierwszą gwiazdkę w przewodniku Michelin zdobyła w 1929 roku. W 1981 roku otrzymała trzecią – i właśnie ją straciła, po 44 latach. „Nie spodziewaliśmy się tego” – skomentował szef kuchni restauracji „Georges Blanc”.
Spółki Skarbu Państwa zaczęły dostrzegać potencjał drzemiący w młodych firmach technologicznych – PZU ogłosiło właśnie, że na współpracy z nimi zyskało ponad 200 mln zł. Mocno na taką kooperację stawiają też m.in. Orlen i PKO BP.
Państwowa spółka, wbrew negatywnym trendom, mocno eksploruje rynek innowacyjnych spółek – i to nie tylko w Polsce. Uruchomiła z nimi niemal 50 nowatorskich projektów, które dały jej dodatkowy napęd. Teraz chwali się efektami.
Biodegradowalne opakowania, autonomiczne busy, kwanty czy polska sztuczna inteligencja – nasi przedsiębiorcy i naukowcy realizują światowej klasy projekty.
Mati Staniszewski, założyciel ElevenLabs, czy Sebastian Siemiątkowski, twórca Klarny, to tylko część tuzów europejskiej branży start-upów, którzy – w ramach nowego projektu – chcą tworzyć kolejne jednorożce i gonić USA.
Start-up Ataraxis, zajmujący się medycyną precyzyjną wspieraną przez AI, pozyskał od inwestorów ponad 20 mln dol. Pieniądze wyłożyli m.in. Peter Thiel, guru Doliny Krzemowej, twórca PayPala, oraz czołowi badacze z OpenAI i DeepMind.
Innowatorzy z Polski mają coraz więcej zastosowań dla sztucznej inteligencji, a niektóre z projektów rodzimych start-upów stanowią prawdziwą rewolucję.
W świecie turbulentnej zmiany demokracje zaspały. Nasze intelektualne lenistwo i strategiczna ślepota pozwoliły na wyhodowanie wynaturzeń. Zawiedliśmy, nie diagnozując na bieżąco pojawiających się problemów ludzi, nie pracując nad ich rozwiązywaniem, praktykując niedasizm. Zawiedliśmy, wpadając w pułapki zasadzane na nas przez populistów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas