Algorytmy wchodzą do polskiej gastronomii. Ambitne plany Słoweńców

Platforma Proky.io, łącząca m.in. restauracje oraz hotele z dostawcami żywności, sięga po technologię AI. Ta pomoże szefom kuchni oszczędzić czas i pieniądze.

Publikacja: 02.05.2023 01:40

Słoweński start-up chce namieszać w polskiej branży HoReCa. Na celowniku mu m.in. Kraków i Łódź

Słoweński start-up chce namieszać w polskiej branży HoReCa. Na celowniku mu m.in. Kraków i Łódź

Foto: shutterstock

Słoweński start-up ma ambicję namieszać w polskiej branży HoReCa. Działająca od 2021 r. spółka Valentiny Metez rozwija innowacyjną platformę łączącą restauracje, hotele, sklepy, a nawet szkoły z lokalnymi rolnikami i dystrybutorami żywności. Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie w szybkim tempie pozyskała ponad 300 klientów, stając się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Potem siedzibę przeniosła do W. Brytanii, by stamtąd rozwijać biznes w Europie. Teraz, dzięki wsparciu inwestorów, firma szykuje ekspansję nad Wisłą.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
Biznes Ludzie Startupy
Voiceboty, cyberobrona czy badanie ryzyka raka. Państwowe giganty pokochały start-upy
Biznes Ludzie Startupy
Wyróżnienia „Rzeczpospolitej Cyfrowej”. Z polskimi innowacjami nie jest tak źle, wskazaliśmy wybitnych
Biznes Ludzie Startupy
Polskie tuzy technologii z imponującym projektem. Rzucają wyzwanie USA
Biznes Ludzie Startupy
Bot biegłym rewidentem. Księgowa AI prześwietli firmy
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes Ludzie Startupy
Rewolucja w wykrywaniu raka? Guru z Doliny Krzemowej inwestuje w polską firmę
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń