Reklama

Algorytmy wchodzą do polskiej gastronomii. Ambitne plany Słoweńców

Platforma Proky.io, łącząca m.in. restauracje oraz hotele z dostawcami żywności, sięga po technologię AI. Ta pomoże szefom kuchni oszczędzić czas i pieniądze.

Publikacja: 02.05.2023 01:40

Słoweński start-up chce namieszać w polskiej branży HoReCa. Na celowniku mu m.in. Kraków i Łódź

Słoweński start-up chce namieszać w polskiej branży HoReCa. Na celowniku mu m.in. Kraków i Łódź

Foto: shutterstock

Słoweński start-up ma ambicję namieszać w polskiej branży HoReCa. Działająca od 2021 r. spółka Valentiny Metez rozwija innowacyjną platformę łączącą restauracje, hotele, sklepy, a nawet szkoły z lokalnymi rolnikami i dystrybutorami żywności. Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie w szybkim tempie pozyskała ponad 300 klientów, stając się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Potem siedzibę przeniosła do W. Brytanii, by stamtąd rozwijać biznes w Europie. Teraz, dzięki wsparciu inwestorów, firma szykuje ekspansję nad Wisłą.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes Ludzie Startupy
Studia za granicą? Polski start-up otworzył do nich drzwi tysiącom
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Biznes Ludzie Startupy
Projekt AE-001. Polacy chcą zrewolucjonizować leczenie alergii
Biznes Ludzie Startupy
Nadchodzą szybsze i precyzyjne diagnozy. Polacy zaprzęgają AI do medycyny
Biznes Ludzie Startupy
Potężny inwestor z USA stawia na polskie roje dronów. AI sercem projektu
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Patronat Rzeczpospolitej
Znamy laureatów e-Commerce Polska Awards 2025!
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama