W Zakładzie Neuroendokrynologii Klinicznej Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego trwają prace nad projektem mającym na celu zbadanie roli tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w zapobieganiu powstawania zmian miażdżycowych. Kierownikiem projektu „Potencjalny wpływ kwasu retinowego na funkcję śródbłonka poprzez zmianę fenotypu adipocytów i profilu adipokin wydzielanych z tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w mysim modelu miażdżycy” w ramach Narodowego Centrum Nauki jest dr Małgorzata Kalisz.
– Zajmujemy się endokrynną funkcją tkanki tłuszczowej i wpływem wydzielanych przez nią białek na różne narządy, stąd mój pomysł na zbadanie tkanki tłuszczowej okołonaczyniowej w aspekcie miażdżycy – wyjaśnia dr Kalisz.
Z literatury wiadomo o korzystnym działaniu aktywnej formy witaminy A (kwasu retinowego) na naczynia krwionośne w przypadku miażdżycy wyindukowanej dietą wysokotłuszczową. Do tej pory jednak nie poznano dokładnego mechanizmu odpowiedzialnego za to zjawisko.
Badania przeprowadzone dotychczas przez dr Kalisz pozwoliły potwierdzić wpływ aktywnej formy witaminy A na zmniejszenie zmian miażdżycowych w aorcie niezależnie od stosowania diety wysokotłuszczowej. – Ponadto wydaje się, że tkanka tłuszczowa okołonaczyniowa odgrywa w tym procesie znaczącą rolę – dodaje dr Kalisz.
Ze wstępnych badań wynika, że witamina A może mieć istotne znaczenie, szczególnie prewencyjne, w momencie gdy miażdżyca jeszcze nie wystąpiła. Natomiast do wyciągnięcia szczegółowych wniosków niezbędne są dalsze badania. Podawanie kwasu retinowego może stać się narzędziem terapeutycznym chroniącym przed miażdżycą, a co za tym idzie, i chorobami sercowo-naczyniowymi. ©℗