Projekt zakłada wprowadzenie nowej odmiany ogórka i zmianę procesu kiszenia.
Od wielu lat polscy producenci ogórków kiszonych zmagają się z problemem braku odmiany ogórka gruntowego, która spełniałaby zarówno oczekiwania rolników, jak i branży przetwórczej. Stosowana technologia uprawy nie pozwala na osiągnięcie zadowalającej opłacalności produkcji, co skutkuje niewystarczającym zainteresowaniem rolników tego typu uprawami i negatywnie wpływa na cechy ogórka. W rozwiązaniu tego problemu ma pomóc projekt badawczo-naukowy współrealizowany przez należącą do Grupy Maspex firmę Fruktus Agros Nova. Celem projektu jest stworzenie stabilnej bazy surowca dopasowanego do potrzeb posiadanej technologii kiszenia oraz pokrycie zapotrzebowania na odmianę ogórka przeznaczoną do procesu kiszenia.
– Wpływ na poprawę ekonomiki produkcji ogórków jest kluczowy dla potrzeb produkcyjno-sprzedażowych spółki, pomoże też w zacieśnieniu współpracy z lokalnymi rolnikami. Poprawa plenności zachęci współpracujących z nami od lat rolników do obsadzenia pól nowymi odmianami. Jesteśmy głęboko przekonani, że „wychodzące”, czyli coraz rzadziej spotykane odmiany ogórków, zyskają zwolenników również wśród osób, które do tej pory nie zajmowały się uprawą ogórka gruntowego. Lepszej jakości surowiec, dostosowany do naszego klimatu, to mniejsze zużycie wody w procesie uprawy oraz bardziej ekologiczny i mniej kosztowny proces pozyskiwania warzyw – mówi dyrektor zakładu w Wąsoszu Dariusz Piotrowski.
Wspieranie lokalnych rolników jest jednym z priorytetów strategii zrównoważonego rozwoju „Efekt kolibra”, która wyznacza kierunki działań Maspexu do 2030 roku. Jednym z celów firmy w tym zakresie jest, by minimum 50 proc. dostępnych w Polsce surowców było skupowanych z upraw znajdujących się w promieniu 150 km od zakładów produkcyjnych. Wsparcie w uzyskaniu lepszej jakości ogórków będzie miało kluczowe znaczenie dla problemu zbyt małej krajowej produkcji wysokiej jakości ogórka gruntowego przeznaczonego do procesu kiszenia. Realizacja projektu przyniesie także realne zmiany w zakresie zrównoważonej, niskoemisyjnej uprawy. Wprowadzenie nowej odmiany pozwoli na zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin oraz nawozów doglebowych o co najmniej 20 proc.
Dbałość o wzrost znaczenia upraw lokalnych i dążenie do bardziej przyjaznego dla środowiska procesu to niejedyne działania, na które spółki przetwórcze należące do Grupy Maspex kładą teraz szczególny nacisk. Prowadzone są także projekty mające na celu poprawę jakości przetworów fermentowanych. Wśród nich można wymienić zakończony z sukcesem projekt dotyczący opracowania technologii i kultur starterowych do prowadzenia kontrolowanej, przemysłowej fermentacji warzyw zapewniającej wysoką trwałość produktów fermentowanych. Projekt ten wpisuje się w panujące na rynku trendy żywieniowe, w których kluczową rolę odgrywa rosnące zapotrzebowanie na żywność prozdrowotną.