Reklama

Sztuczne mięso? Producenci napotkali zaskakujący problem

Mięso hodowane w laboratorium ma być w przyszłości ekologiczna odpowiedzią na zatruwające środowisko hodowle krów i świń. Jednak według najnowszej ankiety młodzi konsumenci nie zamierzają kupować takiego mięsa, bo uważają je za „obrzydliwe”.

Publikacja: 14.09.2020 14:48

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstan

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstanie zlokalizować krowy chore.

Foto: Bloomberg

Według badania, które przeprowadzili naukowcy z dwóch uczelni w Australii – University of Sydney i Curtin University, okazało się, że aż 72 proc. przedstawicieli tzw. pokolenia Z (osób urodzonych po 1995 roku) nie jest gotowych na regularne spożywanie mięsa wyprodukowanego na bazie komórek zwierzęcych w laboratorium, mimo, że aż 59 procent uczestników badania było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na środowisko. Większość uznała je jednak za „obrzydliwe” a być może i niebezpieczne.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Technologie
Dzięki AI uczą się tylko dwie godziny dziennie. Rewolucyjne szkoły odmienią edukację?
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Technologie
AI złoży za ciebie zamówienie i zapłaci. „Mr. Wonderful” zapowiada rewolucję w zakupach
Technologie
Komputery bez ekranów. Samsung i Google chcą zmienić sposób, w jaki widzimy świat
Technologie
Sztuczna inteligencja wykrywa choroby, zanim się pojawią. Medycyna wchodzi w nową erę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Technologie
Tak sztuczna inteligencja rewolucjonizuje wojnę w Ukrainie. Nowy wyścig zbrojeń AI
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama