Reklama

Sztuczne mięso? Producenci napotkali zaskakujący problem

Mięso hodowane w laboratorium ma być w przyszłości ekologiczna odpowiedzią na zatruwające środowisko hodowle krów i świń. Jednak według najnowszej ankiety młodzi konsumenci nie zamierzają kupować takiego mięsa, bo uważają je za „obrzydliwe”.

Publikacja: 14.09.2020 14:48

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstan

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstanie zlokalizować krowy chore.

Foto: Bloomberg

Według badania, które przeprowadzili naukowcy z dwóch uczelni w Australii – University of Sydney i Curtin University, okazało się, że aż 72 proc. przedstawicieli tzw. pokolenia Z (osób urodzonych po 1995 roku) nie jest gotowych na regularne spożywanie mięsa wyprodukowanego na bazie komórek zwierzęcych w laboratorium, mimo, że aż 59 procent uczestników badania było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na środowisko. Większość uznała je jednak za „obrzydliwe” a być może i niebezpieczne.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Technologie
Przełom w medycynie. Kwanty i superkomputery przyspieszą odkrycia o dekady
Technologie
AI doomerzy ostrzegają: Sztuczna inteligencja nas zniszczy. I podają datę
Technologie
Poważny incydent z chatbotem AI od Elona Muska. „Katastrofa prywatności"
Technologie
„Sowa” dostarczy paczkę. Tak wyglądają drony przyszłości z AI
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Technologie
Szef działu AI w Microsoft alarmuje: Ludzkość nie jest na to gotowa
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama