Reklama

Sztuczne mięso? Producenci napotkali zaskakujący problem

Mięso hodowane w laboratorium ma być w przyszłości ekologiczna odpowiedzią na zatruwające środowisko hodowle krów i świń. Jednak według najnowszej ankiety młodzi konsumenci nie zamierzają kupować takiego mięsa, bo uważają je za „obrzydliwe”.

Publikacja: 14.09.2020 14:48

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstan

Amerykańscy farmerzy coraz częściej monitorują bydło, korzystając beaconów. Dzięki temu są tez wstanie zlokalizować krowy chore.

Foto: Bloomberg

Według badania, które przeprowadzili naukowcy z dwóch uczelni w Australii – University of Sydney i Curtin University, okazało się, że aż 72 proc. przedstawicieli tzw. pokolenia Z (osób urodzonych po 1995 roku) nie jest gotowych na regularne spożywanie mięsa wyprodukowanego na bazie komórek zwierzęcych w laboratorium, mimo, że aż 59 procent uczestników badania było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na środowisko. Większość uznała je jednak za „obrzydliwe” a być może i niebezpieczne.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Technologie
AI pisze przemówienia polityków i zostaje członkiem rządu. „Odporna na korupcję”
Technologie
AI wymyśla fakty? Twórcy ChatGPT zbadali halucynacje i mają na nie sposób
Technologie
OpenAI zatrudnia wybitnego neurobiologa z Harvardu. Chce przełomów w AI i w medycynie
Technologie
Tajemnicze obiekty w oceanie. Marynarka USA: „To nie nasza technologia”
Technologie
Nowy Concorde. W trzy godziny przez Atlantyk jeszcze w 2029 roku
Reklama
Reklama