Bill Gates jest jednak realistą i twierdzi, że potrzeba czasu, by przekonać konsumentów do mięsa wytworzonego w laboratorium. W wywiadzie dla uczelni MIT powiedział, że „wszystkie bogate kraje powinny przerzucić się na nie w 100 proc.”.

CZYTAJ TAKŻE: Najlepsze 2020. Można już wyhodować stek z ludzkiego mięsa

Miliarderzy zainwestowali miliony dolarów w firmę Memphis Meat, której inżynierowie potrafią wyprodukować syntetyczne zamienniki wołowiny, wieprzowiny, kurczaka oraz ryb. Firma wciąż pracuje nad udoskonaleniem technologii produkcji sztucznego mięsa za pomocą metody modyfikacji genów o nazwie CRISPR-Cas9. Dzięki tej metodzie będzie można zrezygnować z hodowli i uboju zwierząt, zakończyć nie tylko ich cierpienie, ale także zlikwidować poważne źródło emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

Naukowcy pobiorą tylko raz zwierzęce tkanki, a następnie będą mogli je klonować w nieskończoność produkując dowolne ilości mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego.

Według Billa Gatesa najbogatsze kraje muszą przejść na spożycie mięsa nie pochodzącego z masowych hodowli, ponieważ jest to jedyny sposób na ograniczenie śladu węglowego i ratunek dla ziemskiego klimatu.

CZYTAJ TAKŻE: Sztuczne mięso? Producenci napotkali zaskakujący problem

Mięso z laboratorium przestało być fantasmagorią. Pierwszy hamburger z takiego mięsa zaserwowano w 2013 roku w holenderskim Maastricht i był bardzo drogi – kosztował 330 tys. dolarów.

Konsumenci powoli oswajają się z myślą o sztucznym mięsie według badań Faunalytics już w 2018 roku 66 proc. mieszkańców USA zadeklarowało, że jest skłonnych spróbować laboratoryjnego mięsa, a 46 proc. – kupować je regularnie. W 2017 roku IBRIS zapytał o to samo Polaków i okazało się, że zaledwie 13 procent odpowiedziało, że chciałoby takie mięso jeść.

CZYTAJ TAKŻE: Bill Gates stworzył koronawirusa? Wywiad ma być dowodem

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM

Na świecie istnieje już ponad 25 firm zajmujących się produkcją sztucznego mięsa. Jego koszt obniżył się już ponad 1000-krotnie. Memphis Meats produkuje nie tylko mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ale także foie gras. Firma Future Meat Technologies z Jerozolimy opracowała proces produkcji piersi kurczaka w laboratorium. Holenderska firma Eat Just produkuje mięso drobiowe, które jest dostępne w sprzedaży w Singapurze. Czterodaniowy obiad z laboratoryjnym kurczakiem kosztuje w sieciowej restauracji 23 dol. i oczekuje się, że ceny będą dalej spadać – pisze portal Politico. W Holandii firma nie mogła wprowadzić do sprzedaży mięsa z laboratorium, bo nie uzyskała wymaganych zgód Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).