Aktualizacja: 21.05.2025 23:47 Publikacja: 14.01.2019 17:00
Foto: cyfrowa.rp.pl
Wykorzystuje do tego innowacyjną metodę mikrokapsułkowania. Przedsięwzięcie finansowane jest przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu „LIDER”.
Mikrokapsułkowanie to stosunkowo nowa technika, jeśli chodzi o przemysł spożywczy. Swoje początki ma w branży biotechnologicznej i farmaceutycznej, natomiast w żywności funkcjonuje przez ostatnich 10–15 lat. Sama mikrokapsułka składa się z dwóch elementów: środka (rdzenia) i materiału powłokowego (otoczki), i ma na celu zamykanie biologicznie aktywnych substancji.
Odkrycie chińskich naukowców może znacząco wpłynąć na przyszłość bezzałogowych statków powietrznych, zwłaszcza t...
Rozwój sztucznej inteligencji sprawił, że humanoidy zyskały „mózgi”, które pozwalają im zdobywać wiedzę i inform...
Sztuczna inteligencja może spontanicznie rozwijać normy i relacje społeczne podobne do ludzkich, jak wykazało ba...
Przed naukowcami stoi potężne wyzwanie, jak okiełznać ogromny potencjał tkwiący w komputerach kwantowych. Mogą w...
Role się odwróciły. Studentka Northeastern University w Bostonie zażądała zwrotu czesnego po tym, jak przyłapała...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas