19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 13.01.2025 08:43 Publikacja: 02.01.2023 09:01
Sztuczna inteligencja Galactica pisze eseje, prace naukowe na zadany temat i robi skomplikowane obliczenia matematyczne. Narzędzie było tak skuteczne, że Meta zamknęła dostęp do algorytmów
Foto: shutterstock
Rok 2022 pod wieloma względami okazał się przełomowy dla inteligentnych algorytmów, a przynajmniej w sferze ich masowej popularyzacji oraz powszechnego postrzegania i stosowania. Dzięki takim projektom jak Dall-E 2 czy Midjourney świat przekonał się o możliwościach tworzenia przez sztuczną inteligencję obrazów i grafik (również tych 3D, jak w przypadku Point-E), jedynie w oparciu o tekst. Ale prawdziwą furorę zrobił zaawansowany chatbot od OpenAI – system przetwarzania języka naturalnego ChatGPT. Zdaniem ekspertów ów pozorny, bardziej medialny niż faktyczny, sukces tych projektów sprawia, że przyszłość AI – choć niewątpliwie ekscytująca – rysuje się pełna wyzwań i zagrożeń.
Naukowcy tworzą pierwszą placówkę, która ma zamrażać, nawet na setki lat, śmiertelnie chorych, by mogli w ten sposób doczekać wynalezienia skutecznej terapii, a AI zadba o ich oszczędności. Do tej pory zamrażano osoby zmarłe.
Po raz pierwszy naukowcy użyli ogniwa paliwowego wykonanego z drożdży piekarskich i grzyba białej zgnilizny do zasilania czujników. To całkowicie biodegradowalne i nietoksyczne źródło energii.
Naukowcy przedstawili nowy materiał, który może stać się biodegradowalną alternatywą dla tworzyw sztucznych opartych na ropie naftowej. Znalazłby zastosowanie m.in. w przemyśle opakowaniowym czy w urządzeniach biomedycznych.
Roboty G1 i Go2 chińskiej firmy Unitree są mniejsze i jednocześnie bardziej przystępne cenowo niż ich odpowiedniki firm Boston Dynamics i Tesla. Roboty zostały zaprezentowane na targach CES 2025 w Las Vegas.
Piecyk, mikrofala i patelnia w kuchni staną się zbędne. Niepotrzebne będą nawet jakiekolwiek zdolności kulinarne. Amerykański start-up Chef AI zaprezentował urządzenie, które samo rozpozna potrawę i odpowiednią ją przyrządzi.
E-sprzedawców jest już ponad 72 tys. Tylko w ciągu ostatniego roku ich liczba wzrosła o 6,5 tys. I nic nie wskazuje, by miało się to zmienić.
W 2024 r. zlikwidowano 2 tys. punktów stacjonarnych, a kolejne ponad 9 tys. zostało zawieszonych. To efekt zarówno słabej koniunktury, jak i konkurencji internetu. Duże sieci jednak nadal rosną.
Naukowcy tworzą pierwszą placówkę, która ma zamrażać, nawet na setki lat, śmiertelnie chorych, by mogli w ten sposób doczekać wynalezienia skutecznej terapii, a AI zadba o ich oszczędności. Do tej pory zamrażano osoby zmarłe.
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w świat sportu, zmieniając sposób treningu, analizowania rozgrywek i zarządzania drużynami. Pozwala tworzyć spersonalizowane programy treningowe i wspomaga sędziów sportowych.
TikTok – mimo swojej ogromnej popularności – może zniknąć ze sklepów z aplikacjami w USA do 19 stycznia, jeśli Sąd Najwyższy nie zdecyduje się zablokować federalnego prawa zmuszającego TikTok do zerwania powiązań z chińską spółką macierzystą – informuje agencja AP. Aplikacja od lat znajduje się pod lupą amerykańskich prawodawców.
Roboty G1 i Go2 chińskiej firmy Unitree są mniejsze i jednocześnie bardziej przystępne cenowo niż ich odpowiedniki firm Boston Dynamics i Tesla. Roboty zostały zaprezentowane na targach CES 2025 w Las Vegas.
Piecyk, mikrofala i patelnia w kuchni staną się zbędne. Niepotrzebne będą nawet jakiekolwiek zdolności kulinarne. Amerykański start-up Chef AI zaprezentował urządzenie, które samo rozpozna potrawę i odpowiednią ją przyrządzi.
Robotyczne dżdżownice, skolopendry czy pazurnice wślizną się tam, gdzie my byśmy nigdy nie zdołali, przyczepią się do powierzchni, o której opanowaniu my możemy tylko pomarzyć, dostarczą ładunek cięższy od nas samych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas