Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.
CZYTAJ TAKŻE: Świeże i soczyste mięso prosto z laboratorium
Tworzenie etycznego mięsa odbywa się przez umieszczenie komórek macierzystych z tłuszczu lub mięśni zwierzęcia w pożywce hodowlanej, która karmi komórki, umożliwiając im wzrost. Pożywkę umieszcza się następnie w bioreaktorze w celu wsparcia wzrostu komórek.
Start-up planuje wypuścić na rynek produkty hybrydowe, które łączą białka roślinne i komórki zwierzęce w celu uzyskania aromatu i smaku prawdziwego mięsa już w 2021 roku. Głównym problemem z którym będzie zmagać się firma jest obniżenie kosztów, tak aby ceny produktów były atrakcyjne dla konsumentów i tym samym konkurencyjne dla innych producentów. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu tańszych składników odżywczych.
CZYTAJ TAKŻE: Najwięksi ekscentrycy Doliny Krzemowej